Γαλλία: Ηχηρά «όχι» και πρόταση μομφής από την αριστερά στην επιλογή Μπαρνιέ

Γαλλία: Ηχηρά «όχι» και πρόταση μομφής από την αριστερά στην επιλογή Μπαρνιέ

Πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, του πρωθυπουργού που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν, προανήγγειλαν τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου και οι Οικολόγοι. Υποστηρίζουν ότι έχει τη στήριξη της ακροδεξιάς.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία για την επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ από τον Εμανουέλ Μακρόν ως πρωθυπουργού. Τα κόμματα της Αριστεράς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μομφή εις βάρος του, την οποία δήλωσαν ότι θα στηρίξουν και οι βουλευτές των Οικολόγων. Από την πλευρά της, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση Μπαρνιέ», διότι οι «ιδέες του δεν συμφωνούν με τις δικές μας».

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας «κλοπή της ψήφου» των πολιτών και «πραξικόπημα», παρά το γεγονός ότι η επιλογή του μετριοπαθούς Μισέλ Μπαρνιέ από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προφανή στόχο να κερδίσει ευρύτερη στήριξη.

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Αριστεράς είχαν προαναγγείλει την πρόταση μομφής κατά οποιοδήποτε προσώπου δεν προερχόταν από τις τάξεις της, καθώς ως πρώτος σε έδρες συνασπισμός στην Εθνοσυνέλευση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θεωρούσε ότι έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της Αριστεράς.

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ έγραψε στο Χ: «Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, [ο Μισέλ] Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές».

Ενώ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, σημείωσε:

«Εφτασε στο αποκορύφωμά της η απάρνηση κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επιλέγεται για πρωθυπουργός κάποιος, το κόμμα του οποίου ήταν τέταρτο και δεν συμμετείχε καν στη συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε ότι η επιλογή Μπαρνιέ ήταν υποχώρηση μπροστά στην ακροδεξιά. «Υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα» ότι, εάν ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακρόν, «είναι επειδή η Εθνική Συσπέιρωση, ακριβώς η ακροδεξιά, του έδωσε μια μορφή ανοχής. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Συνέλευση».

Η ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «την κλοπή της ψήφου των Γάλλων», λέγοντας ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε «με την άδεια και ίσως μετά από πρόταση της Εθνικής Συσπείρωσης».

Λεπέν: «Δεν συμφωνεί με τις ιδέες μας»

Από την πλευρά της η ακροδεξιά, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, λέγοντας αρχικά ότι «περιμένει να ακούσει τις θέσεις του πρωθυπουργού για τη μετάναστευση και την οικονομία».

Και σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συσπείρωση σημειώνει ότι «διορίζοντας τον κ. Μπαρνιέ (…) ο Εμανουέλ Μακρόν γυρίζει την πλάτη του σε εκατομμύρια πολιτών που έφτιαξαν ένα ιστορικό δημοκρατικό κίνημα στη Γαλλία».

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ», προειδοποίησε και η Μαρίν Λεπέν, που πρόσθεσε: «Ο κ. Μπαρνιέ δεν συμφωνεί με τις ιδέες μας».

Και σε ερώτηση για υποθετική συμμετοχή του κόμματός της στην κυβέρνηση, είπε: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση Μισέλ Μπαρνιέ».

Επίσης, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα της ακροδεξιάς ότι τα άλλα κόμματα «διασφάλισαν ότι η Εθνική Συσπείρωση δεν θα μπορούσε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση» μέσω των αποχωρήσεων υποψηφίων στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. 

Πηγή: Le Figaro

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT