Γερμανία: Tρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Μόναχο

Γερμανία: Tρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Μόναχο

Ο δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε στόχο το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ. Σε βίντεο φαίνεται να προσπαθεί να σπάσει με το τουφέκι του ένα τζάμι του κτιρίου, αλλά χωρίς επιτυχία.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία την ένοπλη επίθεση του 18χρονου Εμρά Ι. εναντίον αστυνομικών μπροστά από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό, στο κέντρο του Μονάχου. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά που ανταπέδωσαν οι αστυνομικοί.

Στην ανακοίνωσή τους, η Εισαγγελία του Μονάχου και η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (BKA), αναφέρουν ότι στόχος του δράστη εκτιμάται ότι ήταν το παρακείμενο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, υπόθεση που αρχικά είχαν εκφράσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιοαχίμ Χέρμαν, με δεδομένο ότι η επίθεση έγινε στην επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης Παλαιστινίων σε βάρος ισραηλινών αθλητών στις 5η Σεπτεμβρίου του 1972, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, η επίθεση του Αυστριακού πιστεύεται ότι έχει αναφορά στο Γενικό Προξενείο του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται, ενώ σε βίντεο από το σημείο ο δράστης φαίνεται να προσπαθεί να σπάσει με το τουφέκι του ένα τζάμι του Προξενείου, αλλά χωρίς επιτυχία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο 18χρονος έδρασε μόνος του και χρησιμοποίησε μια παλιάς κατασκευής επαναληπτική καραμπίνα Mauser, ενώ έφερε και ξιφολόγχη μπαγιονέτα.

Γερμανία: Tρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Μόναχο-1
Reuters

Ο δράστης της επίθεσης γεννήθηκε το 2006 στην Αυστρία. Ηταν κάτοχος αυστριακού διαβατηρίου και καταγόταν από τη Βοσνία. Το 2023, έπειτα από βίαια επεισόδια με συμμαθητές του, έγινε καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διάδοση προπαγάνδας υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους». Στο κινητό του οι αρχές εντόπισαν αντίστοιχο υλικό, αλλά αργότερα ανέστειλαν την έρευνα και δεν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT