Τζόρτζια: Σαν ενήλικος θα δικαστεί ο 14χρονος δράστης

Τζόρτζια: Σαν ενήλικος θα δικαστεί ο 14χρονος δράστης

Ο Κολτ Γκρέι παραδόθηκε στις Αρχές της Τζόρτζια χωρίς αντίσταση και παραδέχθηκε τις δολοφονίες στο Απαλάτσι

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. Δύο μαθητές 14 ετών και δύο εκπαιδευτικούς σκότωσε την Τετάρτη ο επίσης 14χρονος μαθητής του λυκείου Απαλάτσι στην κωμόπολη Ουάιντερ, 70 χλμ. βόρεια της Ατλάντα, στην Τζόρτζια. Ο Κολτ Γκρέι παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση μετά την εμφάνιση της αστυνομίας. Αλλα εννέα άτομα τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο δράστης είχε απασχολήσει το FBI το 2023, όταν ήταν 13 ετών, ύστερα από ανώνυμες απειλές μέσω Διαδικτύου για επίθεση εναντίον σχολείου. Πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που επισκέφθηκαν την κατοικία του Γκρέι δέχθηκαν διαβεβαιώσεις από τον πατέρα του δράστη ότι ο γιος του δεν είχε πρόσβαση στα οικογενειακά κυνηγετικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ερευνών της Τζόρτζια (GBI) αποκάλυψε ότι ο 14χρονος δράστης ήταν μαθητής στο λύκειο του σχολικού συγκροτήματος Απαλάτσι. «Στον δράστη θα απαγγελθούν κατηγορίες ανθρωποκτονίας, ενώ θα δικαστεί ως ενήλικος», είπε ο επικεφαλής του GBI, Κρις Χόγιερ, ο οποίος προσέθεσε ότι το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο.

Στο απειλητικό μήνυμά του το 2023, η προέλευση του οποίου εντοπίσθηκε γρήγορα από το FBI, ο τότε 13χρονος συνόδευε τις απειλές του με φωτογραφίες όπλων. Κατά την εξέτασή του από τους πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, όμως, ο Γκρέι είχε αρνηθεί κάθε σχέση με τα απειλητικά μηνύματα. «Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία βάση για σύλληψη ή άλλο κατασταλτικό μέτρο από μέρους των δυνάμεων της τάξης», ανακοίνωσε το FBI. Η υπηρεσία βρίσκεται εκτεθειμένη για την ολιγωρία της, με την ανεξάρτητη διωκτική υπηρεσία της Τζόρτζια, GBI, να ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει επάνω στην αποτυχία των γραφειοκρατικών αντιπάλων της.

Το 2023, ο ανήλικος απασχόλησε το FBI για απειλές επίθεσης σε λύκειο, αλλά τον απάλλαξε ο πατέρας του.

Το πρωί της Τετάρτης η τοπική αστυνομία ειδοποιήθηκε για την επίθεση από αστυνομικό, φρουρό του συγκροτήματος. «Ο φρουρός βρέθηκε αντιμέτωπος με τον δράστη, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κάτω το όπλο του και να πέσει στο έδαφος. Δεν γνωρίζουμε εάν επέλεξε συνειδητά τα θύματά του και δεν ξέρουμε πώς προμηθεύτηκε το τουφέκι», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ουάιντερ, Τζαντ Σμιθ. Στις 10.23, την Τετάρτη, μαθήτρια του λυκείου Απαλάτσι στέλνει μήνυμα στη μητέρα της: «Νομίζω ότι πέφτουν πυροβολισμοί». Λίγα λεπτά αργότερα η μαθήτρια ξαναστέλνει στη μητέρα της: «Σ’ αγαπώ», περιμένοντας ότι δεν θα την ξαναδεί.

«Η καθηγήτρια άνοιξε την πόρτα της τάξης για να δει τι γίνεται. Ενας άλλος καθηγητής έφθασε εκείνη τη στιγμή τρέχοντας και της είπε να ασφαλίσει τις εισόδους της αίθουσας γιατί ένας ένοπλος βρισκόταν στον διάδρομο», είπε ο 17χρονος Σέρτζιο Καλντέρα μιλώντας στο ABC. Αφού κλείδωσαν την πόρτα, οι μαθητές καλύφθηκαν στο βάθος της τάξης, ενώ φωνές ακούγονταν στον διάδρομο. Το διδακτικό προσωπικό ειδοποίησε τον φρουρό και την αστυνομία χάρη στο «κουμπί πανικού», το οποίο είχε εγκατασταθεί πριν από μόλις μία εβδομάδα.

Εάν επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, ο 14χρονος θα γίνει ο νεότερος δράστης μαζικής δολοφονίας στις ΗΠΑ με περισσότερο από έναν νεκρό, από το 1999. Τα τελευταία 25 χρόνια, παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν διαπράξει 65 ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες την ταυτότητα των θυμάτων. Πρόκειται για δύο 14χρονους μαθητές, μία καθηγήτρια μαθηματικών 53 ετών και έναν συνάδελφό της, 39 ετών. Η νομοθεσία για την οπλοκατοχή στην Τζόρτζια είναι από τις πιο χαλαρές στις ΗΠΑ. Κατά τη θητεία του στο κυβερνείο της Ατλάντα, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ διεύρυνε το δικαίωμα της οπλοκατοχής, υπογράφοντας μάλιστα νομοσχέδιο το 2022, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες να φέρουν πάνω τους όπλο χωρίς άδεια. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι ο 14χρονος χρησιμοποίησε «αυτόματο τουφέκι τύπου AR-15», το όπλο των ειδεχθέστερων μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT