ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν υπονοεί πως αποκλείει δεύτερη θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν υπονοεί πως αποκλείει δεύτερη θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ελπίζει να περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του την επόμενη χρονιά, υπονοώντας πως δεν λογαριάζει να συνεχίσει στον ρόλο αυτόν, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πατέρας δύο μικρών παιδιών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είδε το πρόγραμμά του να βαραίνει πολύ την τελευταία χρονιά. Μεταξύ άλλων, έκανε εννιά ταξίδια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου –το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας– ειδικά στο πλαίσιο των –άκαρπων– έμμεσων διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

«Για το δικό μου μέλλον, το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης τον Ιανουάριο», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν στον Τύπο στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου έκανε την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αϊτή έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία.

«Αφού πέρασα λίγο χρόνο την περασμένη άδεια κάνοντας διάλειμμα με τα παιδιά μου, μπορώ να σας πω πως λαχταράω να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους», είπε ο 62χρονος διπλωμάτης.

Είναι γενικά σπάνιο ο υπουργός Εξωτερικών να παραμένει στο αξίωμα έπειτα από εκλογές, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο απερχόμενος πρόεδρος επανεκλέγεται. Η τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν ο Τζορτζ Σουλτς, που παρέμεινε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μια εξαετία, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρέιγκαν, τα χρόνια του 1980.

Ταυτισμένος με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν δεν θεωρείται πως έχει εξίσου καλή σχέση με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, πλέον υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την πολύκροτη απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο ο πρόεδρος, 81 ετών, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Γάζα-κατάπαυση

Εξάλλου, ο Μπλίνκεν παρότρυνε χθες, Πέμπτη, για άλλη μία φορά το Ισραήλ και τη Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της κυβέρνησής του πως τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν διευθετηθεί κατά το 90%.

«Επαφίεται (…) στα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα ζητήματα», δήλωσε ο Αντ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αϊτή. «Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της εξομάλυνσης» των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, είπε επίσης, κάτι που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να γίνει προτού τερματιστεί η θητεία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2025.

Επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε νέα ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, αξίας 45 εκατ. δολαρίων, ενώ παρότρυνε τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση διεθνούς δύναμης που άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη βία συμμοριών.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια» και επίσης «χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, για να υποστηρίξουμε και να πραγματώσουμε τους σκοπούς αυτής της αποστολής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας στα γαλλικά «Nous sommes avec vous!» («είμαστε μαζί σας»).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT