Τζόρτζια: Ο πατέρας του 14χρονου που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο κατηγορείται για φόνο

Τζόρτζια: Ο πατέρας του 14χρονου που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο κατηγορείται για φόνο

Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατηγορία που έχει απαγγελθεί ποτέ σε βάρος γονέα σε παρόμοιες υποθέσεις

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του πατέρα του 14χρονου δράστη για τους μαζικούς πυροβολισμούς στο σχολείο Apalachee High. Ο Κόλιν Γκρέι κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατηγορία που έχει απαγγελθεί ποτέ σε βάρος γονέα σε παρόμοιες υποθέσεις στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη του Κ. Γκρέι ήρθε λιγότερο από 36 ώρες μετά το τραγικό συμβάν, κατά το οποίο δύο μαθητές και δύο καθηγητές έχασαν τη ζωή τους, καθώς δέχτηκαν πυρά με τουφέκι τύπου AR-15, το οποίο, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ο άνδρας επέτρεψε στον 14χρονο γιο του να κατέχει.

Ο 54χρονος Γκρέι αντιμετωπίζει επιπλέον τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς και άλλες οκτώ για κακοποίηση παιδιών. Ο γιος του, Κολτ Γκρέι, αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για φόνο.

Ο πατέρας «τού επέτρεψε εν γνώσει του να κατέχει το όπλο. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν συνδέονται άμεσα με τις πράξεις του γιου του», δήλωσε ο Κρις Χόσεϊ, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Δεν αναφέρθηκε στο γιατί ελήφθη η απόφαση να απαγγελθούν οι εν λόγω κατηγορίες, και μάλιστα με αξιοσημείωτη ταχύτητα.

«Προειδοποιητικά σημάδια»

Τζόρτζια: Ο πατέρας του 14χρονου που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο κατηγορείται για φόνο-1

Σύμφωνα με αξιωματούχους των δικαστικών αρχών και μέλη της οικογένειας, υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια πριν από την επίθεση της Τετάρτης, όπως αναφέρει η Washington Post.

Πριν από ένα χρόνο, ο Γκρέι και ο γιος του είχαν οδηγηθεί στις τοπικές αρχές και είχαν ανακριθεί σχετικά με φερόμενες διαδικτυακές απειλές στις οποίες είχε προβεί ο έφηβος.

Ο Κολτ Γκρέι είχε κατηγορηθεί για απειλές να ανοίξει πυρ σε σχολείο, κάτι που τότε ο ίδιος είχε αρνηθεί. Η θεία του αγοριού, Ανι Μπράουν, δήλωσε στην Washington Post ότι ο έφηβος τούς τελευταίους μήνες «ικέτευε» τους ενήλικες στο περιβάλλον του να τον υποστηρίξουν ψυχολογικά. «Οι ενήλικες στη ζωή του τον απογοήτευσαν», ανέφερε η ίδια σε άλλες δηλώσεις στους New York Times.

«Ο εγγονός μου έκανε αυτό που έκανε εξαιτίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε», δήλωσε ο παππούς του, Τσαρλς Πόλχαμους, επίσης στους ΝΥΤ.

Πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, ο παππούς του εφήβου είχε εκφράσει την επιθυμία να απαγγελθούν κατηγορίες και σε βάρος του 54χρονου πατέρα του, Κολτ. «Αν δεν είχε ένα καταραμένο όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πόλχαμους.

Η υπόθεση του Μίσιγκαν

Ο Κόλιν Γκρέι είναι πλέον υπό κράτηση. Οι κατηγορίες σε βάρος του ήρθαν λίγους μήνες αφότου μία μητέρα και ένας πατέρας στο Μίσιγκαν έγιναν οι πρώτοι γονείς δράστη μαζικών πυροβολισμών σε σχολείο των ΗΠΑ που έχουν ποτέ καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, λιγότερο σοβαρό έγκλημα από την ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Οι δικαστικές αρχές διαπίστωσαν ότι, τον Νοέμβριο του 2021, ο Τζέιμς και η Τζένιφερ Κράμπλεϊ είχαν αγοράσει στον 15χρονο γιο τους όπλο, δεν το είχαν αποθηκεύσει με ασφάλεια και αγνόησαν ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια προτού ο γιος τους ανοίξει πυρ στο σχολείο Oxford του Μίσιγκαν προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων μαθητών. Κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 έως 15 ετών, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Από τους πυροβολισμούς στο Columbine το 1999 μέχρι το Apalachee, 25 χρόνια αργότερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 195 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε σχολεία με δράστες παιδιά, σύμφωνα με βάση δεδομένων της WP για την οπλοκατοχή.

Σε ποσοστό πάνω από το 80% των συμβάντων, το όπλο προερχόταν από το σπίτι του παιδιού ή συγγενών και φίλων. Ωστόσο, σε μόλις 11 περιπτώσεις οι ενήλικοι κάτοχοι των όπλων αντιμετώπισαν κατηγορίες για τη μη ασφαλή αποθήκευσή τους.

Οι υποθέσεις κατά των ενήλικων κατόχων όπλων υπήρξαν σπάνιες στην 25ετία, ωστόσο οι γονείς και των τριών δραστών κάτω των 16 ετών που προέβησαν σε μαζικές δολοφονίες σε σχολεία, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, καταδικάστηκαν όλοι για σχετικό έγκλημα. Το 2015, ο πατέρας 15χρονου δράστη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον κρίθηκε ένοχος για την παράνομη αγορά του όπλου με το οποίο ο γιος του σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε έναν πέμπτο.

Η ελλιπής επιβολή ποινικών κυρώσεων συχνά αποδίδεται σε κενά στη νομοθεσία ως προς την κατοχή και τη χρήση πυροβόλων όπλων. Μόλις 21 πολιτείες, καθώς και η Ουάσιγκτον, έχουν ψηφίσει νόμους που επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε όσους αποθηκεύουν όπλα σε σημεία όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση Giffords Law Center.

Ωστόσο, το προηγούμενο που δημιουργήθηκε στο Μίσιγκαν θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη σε άλλους εισαγγελείς σε παρόμοιες υποθέσεις. Οπως και σήμερα στην Τζόρτζια, το Μίσιγκαν δεν είχε ψηφίσει τότε νόμο που να απαιτεί από τους κατόχους όπλων να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα πυροβόλα όπλα τους μακριά από τα παιδιά, κάτι που δεν εμπόδισε όμως τις δικαστικές αρχές από το να θέσουν τους Κράμπλεϊ ενώπιον των ευθυνών τους.

Μάχη κατά της βίας με όπλα

Τζόρτζια: Ο πατέρας του 14χρονου που σκόρπισε τον θάνατο σε σχολείο κατηγορείται για φόνο-2

Σε αντίθεση με την υπόθεση στο Μίσιγκαν, πάντως, όπου η υπόθεση δικάστηκε σε μία κομητεία λίγο έξω από το Ντιτρόιτ, με δημοκρατικές τάσεις, η κομητεία Μπάροου της Τζόρτζια θεωρείται παραδοσιακά συντηρητική, γεγονός που καθιστά τόσο τη σοβαρότητα όσο και την ταχύτητα απαγγελίας των κατηγοριών κατά του Κόλιν Γκρέι ακόμη πιο αξιοσημείωτες.

Σε προηγούμενες υποθέσεις, οι δικαστικές αρχές χρειάστηκαν συχνά εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν δίωξη κατά των ενήλικων κατόχων όπλων.

Οι εισαγγελείς και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη βία με τα όπλα, θα παρακολουθήσουν πιθανότατα στενά τη δίωξη της Τζόρτζια για να δουν πώς εξελίσσεται, νομικά και πολιτικά, σε μία πολιτεία με χαλαρούς νόμους περί όπλων και μία κουλτούρα υπέρ της οπλοκατοχής, όπως επισημαίνει η WP.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε όπλα και δεν θα έπρεπε να έχουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με τους πυροβολισμούς στην Τζόρτζια. «Ας απαιτήσουμε την ασφαλή φύλαξη των πυροβόλων όπλων. Εγώ ξέρω ότι έχω τα δικά μου κλειδωμένα», τόνισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να θέσετε τους γονείς προ των ευθυνών τους ,αν αφήσουν το παιδί τους να έχει πρόσβαση σε αυτά τα όπλα».

Με πληροφορίες από Reuters, WP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT