Για ποιο λόγο τσακώνονται οι Μέρντοχ σε δικαστήριο της Νεβάδα;

Για ποιο λόγο τσακώνονται οι Μέρντοχ σε δικαστήριο της Νεβάδα;

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διαμορφώσει τον πολιτικό προσανατολισμό της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ της οικογένειας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2023, για έναν απλό παρατηρητή η πιο σημαντική μάχη διαδοχής στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης φαινόταν να έχει τελειώσει.

Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, ο Ρούπερτ Μέρντοχ παραιτήθηκε από πρόεδρος της News Corporation και της Fox Corporation, των δύο εταιρειών που απαρτίζουν την αυτοκρατορία του στα μέσα ενημέρωσης και που μαζί αξίζουν 34 δισ. δολάρια.

Η News Corp κατέχει τις εφημερίδες του κ. Μέρντοχ στην Αμερική, τη Βρετανία και την Αυστραλία – η Fox Corp έχει το Fox News.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μέρντοχ, 92 ετών τότε, όρισε τον μεγαλύτερο γιο του, Λάκλαν, ως διάδοχό του.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την τηλεοπτική σειρά που άντλησε έμπνευση από τις διαμάχες της οικογένειας Μέρντοχ, οι περιπλοκές της πραγματικής ζωής δεν έχουν τελειώσει.

Αυτόν τον μήνα ο κ. Μέρντοχ, μαζί με τον Λάκλαν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρία από τα ενήλικα παιδιά του – τον Τζέιμς, την Ελίζαμπεθ και την Προυντένς – σε δικαστήριο της Νεβάδα. Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το οικογενειακό καταπίστευμα και, κυρίως, ποιος θα το ελέγχει μετά τον θάνατο του κ. Μέρντοχ.

Για ποιο λόγο τσακώνονται οι Μέρντοχ σε δικαστήριο της Νεβάδα;-1

Η οικογένεια κατέχει περίπου το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου των εταιρειών Fox Corp και News Corp. Οι μετοχές αξίζουν σχεδόν 15 δισ. δολάρια και βρίσκονται σε ένα καταπίστευμα, το οποίο ο κ. Μέρντοχ δημιούργησε το 1999 μετά το διαζύγιο με τη δεύτερη σύζυγό του, Aννα

Εκείνη συμβιβάστηκε με 200 εκατ. δολάρια – μια μικρή αποζημίωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πρώην συζύγου της.

Ενας όρος, ωστόσο, ήταν ότι τα τέσσερα παιδιά του, τρία από τα οποία ήταν δικά της, θα αναλάμβαναν ισότιμα τον έλεγχο του καταπιστεύματος μετά τον θάνατο του κ. Μέρντοχ.

Μέχρι τότε, ο ίδιος θα είχε την πλειοψηφία.

(Αργότερα, όλοι συμφώνησαν να δώσουν στις δύο κόρες του από την τρίτη σύζυγό του μερίδιο στο καταπίστευμα, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Αυτό σημαίνει ότι η θέση του Λάκλαν ως διαδόχου θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω μετά τον θάνατο του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Δεδομένου ότι ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ και η Προυντένς θα έχουν ο καθένας ίσα δικαιώματα ψήφου με τον Λάκλαν, θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να εκθρονίσουν τον αδελφό τους.

Θα μπορούσαν, μάλιστα, να απαιτήσουν να κατευθύνει τα ΜΜΕ που τους ανήκουν προς μια πιο μετριοπαθή πολιτικά κατεύθυνση.

Ο Τζέιμς, ο οποίος είναι δωρητής στο Δημοκρατικό Κόμμα, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp το 2020, επικαλούμενος «διαφωνίες σχετικά με ορισμένο συντακτικό περιεχόμενο».

Μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021 επέκρινε «εκείνα τα ΜΜΕ που διαδίδουν ψέματα στο κοινό τους» – μια ξεκάθαρη αιχμή για το Fox News, το οποίο πέρυσι πλήρωσε σχεδόν 800 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι διέδιδε τις προεκλογικές συνωμοσίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεδομένων αυτών των δυνατοτήτων, ο κ. Μέρντοχ θέλει να τροποποιήσει το καταπίστευμα.

Σύμφωνα με τους New York Times σχεδιάζει να δώσει στον Λάκλαν «μόνιμο, αποκλειστικό» έλεγχο. Αλλά το καταπίστευμα είναι «αμετάκλητο», δηλαδή δεν μπορεί να διαλυθεί ή να τροποποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση όλων των δικαιούχων ή χωρίς δικαστική απόφαση.

Ο κ. Μέρντοχ δεν έχει τη συγκατάθεση: το σχέδιό του -το οποίο φέρεται να αναφέρθηκε ως «Σχέδιο Αρμονία», επειδή ήλπιζε ότι θα απέτρεπε μια οικογενειακή διαμάχη μετά το θάνατό του- έχει εξοργίσει τα τρία παιδιά που θα έχαναν τα δικαιώματα ψήφου τους.

Ως εκ τούτου, έχουν προσλάβει δικηγόρους για να καταπολεμήσουν το σχέδιό του.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από δικαστή διαθήκης στο Ρίνο της Νεβάδα, όπου βρίσκεται το καταπίστευμα.

Ολα αυτά θα ήταν μυστικά αν δεν υπήρχε διαρροή στους New York Times. Η διαδικασία της υπόθεσης είναι σφραγισμένη.

Το να πεισθεί το δικαστήριο να επιτρέψει μια μονομερή αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Ο κ. Μέρντοχ θα πρέπει να αποδείξει στον δικαστή ότι ενεργεί με καλή πίστη και ότι το κάνει προς όφελος όλων των παιδιών του.

Ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ και η Προύντενς πιθανόν να ισχυριστούν ότι αυτό είναι μια αρπαγή εξουσίας.

Ο πατέρας τους, εν τω μεταξύ, θα υποστηρίξει ότι οι διαμάχες μεταξύ των παιδιών του για τη διαχείριση θα βλάψουν τις επιχειρήσεις του και ότι μια αλλαγή στην πολιτική στάση των εκδόσεών του θα βλάψει τη δημοτικότητά τους και, συνεπώς, την αξία των μετόχων.

Σε αυτό το σημείο μάλλον έχει δίκιο.

Οι τηλεθεατές του Fox θέλουν την κολακευτική κάλυψη του κ. Τραμπ – οι προσπάθειες να περιοριστεί αυτή η προβολή μετά τις εκλογές του 2020 έβλαψαν τα ποσοστά τηλεθέασης.

O,τι είναι καλό για τη δημοκρατία δεν είναι απαραίτητα καλό για τις επιχειρήσεις Μέρντοχ – ή για την οικογενειακή αρμονία Μέρντοχ. 

Πηγή: The Economist

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT