Famagusta – Τουρκία: «Συμφωνήσαμε με το Netflix η σειρά να παίξει μόνο στην Ελλάδα»

Famagusta – Τουρκία: «Συμφωνήσαμε με το Netflix η σειρά να παίξει μόνο στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του τουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε με το Netflix για τη μη μετάδοση της σειράς «Famagusta» στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του τουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε με το Netflix για τη μη μετάδοση της σειράς «Famagusta» στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας.

Η απόφαση του Netflix να προβάλει, από τις 20 Σεπτεμβρίου, την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», που αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και ήδη έχει μεταδοθεί στην Ελλάδα, την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο ΣΚΑΪ, η αρχική συμφωνία με το Netflix για τη σειρά αφορούσε στην προβολή της μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο. «Η δραματική σειρά που εμπνέεται από τα γεγονότα του ’74 στην Κύπρο, αναδείχτηκε σε μια από τις πιο επιτυχημένες την περασμένη σεζόν και κατέκτησε την πρώτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης. Λίγο πριν την πρεμιέρα του τρίτου και τελευταίου κύκλου στο MEGA, οι δύο πρώτοι κύκλοι της σειράς θα είναι διαθέσιμοι από την πλατφόρμα του Netflix σε Ελλάδα και Κύπρο», είχε αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ο τηλεοπτικός σταθμός.

Σε ανακοίνωσή του προ ολίγων ημερών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η σειρά εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίζεται ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα». «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου», ανέφερε μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την Παρασκευή, σε ανάρτησή του στο X, ο πρόεδρος του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, υποστήριξε πως «το Ανώτατο Συμβούλιο πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και κατέληξε σε συμφωνία ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί».

«Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», διατείνεται ο κ. Σαχίν.

Η σειρά «Famagusta» προβλήθηκε στην Ελλάδα από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2024, σε 16 επεισόδια, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Αναλυτικά η ανάρτησή του Σαχίν

«Η παραγωγή με τίτλο “Famagusta” προκάλεσε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη, εξαιτίας του περιεχομένου της κατά της “Κυπριακής Απόβασης”, η οποία αποτελεί ένα έπος ηρωισμού και ειρήνης στην πρόσφατη ιστορία μας.

Η “Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση”, η οποία στόχευε στην υπεράσπιση της δίκαιης υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των διωκόμενων συμπατριωτών μας, έφερε την ειρήνη στο νησί, στα πλαίσια του νόμου.

Οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες έφεραν ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, σταμάτησαν την αιματοχυσία και έβαλαν τέλος στα δάκρυα των καταπιεσμένων.

Ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, αποτελεί απαράδεκτο λάθος κάποιων κύκλων να βγαίνει μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό.

Η παραγωγή είχε μεταδοθεί προηγουμένως στη χώρα προέλευσή της και στη συνέχεια έλαβε άδεια από το Netflix.

Ως ο οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιο πραγματοποίησε τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και κατέληξε σε συμφωνία για τη μη μετάδοση της παραγωγής.

Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο που αφορά την Τουρκία ή οποιασδήποτε άλλη χώρα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT