Οι Ταλιμπάν πιέζουν το Βερολίνο      

Οι Ταλιμπάν πιέζουν το Βερολίνο      

Αναγνωρίζουν μόνο το φιλικά προσκείμενο στο καθεστώς προξενείο στο Μόναχο και εκβιάζουν μέσω της διακοπής πτήσεων για απελάσεις στο Αφγανιστάν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εμμεση διπλωματική αναγνώριση από το Βερολίνο επιδιώκει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα, το θεοκρατικό καθεστώς υπόσχεται ότι θα επιτρέψει τη συνέχιση των πτήσεων απελάσεων από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν, όπως ζητάει σημαντική μερίδα της γερμανικής κοινωνίας.

Στα τέλη Ιουλίου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν ως νόμιμες πέντε αφγανικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη: εκείνες της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, καθώς και το προξενείο στο Μόναχο, σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle.

«Οι διπλωματικές αυτές αποστολές τηρούν τις εντολές της Καμπούλ και εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό. Εκφράζουμε εμπιστοσύνη για το έργο τους, ενώ οι δραστηριότητές τους πραγματοποιούνται σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Οι περισσότεροι Αφγανοί διπλωμάτες στην Ευρώπη αποστασιοποιήθηκαν από τους Ταλιμπάν μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ από το φανατικό σουνιτικό κίνημα το 2021. Τα στελέχη αυτών των διπλωματικών αποστολών έπαψαν να εισπράττουν μισθό από το Αφγανιστάν και σταμάτησαν να μεταδίδουν τακτικές εκθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών στην Καμπούλ. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν ότι δεν διαφωνούν με τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των γραφείων προκειμένου να διεκπεραιώνουν προξενικά θέματα, όπως η ανανέωση διαβατηρίων και άλλων εγγράφων στους 420.000 Αφγανούς μόνιμους κατοίκους Γερμανίας.

Οι Ταλιμπάν ήραν την αναγνώριση της πρεσβείας της χώρας τους στο Βερολίνο και του προξενείου της στη Βόννη, καθώς τα στελέχη και στις δύο διπλωματικές υπηρεσίες είχαν αρνηθεί να συνεργασθούν με το νέο θεοκρατικό καθεστώς. Οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να εκδίδουν πια νόμιμα αφγανικά έγγραφα, χάνοντας έτσι την κυριότερη πηγή εισοδήματός τους και καθιστώντας αμφίβολη τη νομική υπόσταση των υπηρεσιών τους. Οι δουλειές στο προξενείο του Μονάχου, όμως, το οποίο τηρεί τις εντολές των Ταλιμπάν, είναι ανθηρές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε «επίσημη προειδοποίηση» για την απόφαση των Ταλιμπάν να συγκεντρώσουν τις προξενικές υπηρεσίες στο Μόναχο. Η προειδοποίηση, όμως, δεν θα οδηγήσει σε επιπτώσεις, όπως αποκαλύπτει εδάφιο του εγγράφου, το οποίο επισημαίνει ότι το Βερολίνο έχει αποδεχθεί ως τετελεσμένη την απόφαση των Ταλιμπάν για το προξενείο του Μονάχου.

Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει και πολλά για την απόφαση των Ταλιμπάν. «Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία αποτελεί έκφραση πολιτικού ρεαλισμού. Η ύπαρξη προξενικών υπηρεσιών συμφέρει τη Γερμανία, ας πούμε για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για απελάσεις», λέει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης, Βίνφριντ Κλουτ.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε το αφγανικό ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει για την εξεύρεση λύσεων. Ο συμβιβαστικός τόνος του Βερολίνου προκαλεί, όμως, ανησυχία στην αφγανική κοινότητα στη χώρα. «Το σύνολο της διασποράς έχει οικογένεια πίσω στο Αφγανιστάν. Αν οι Ταλιμπάν αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μέσω των αρχείων της πρεσβείας, θα τους είναι πολύ εύκολο να ασκήσουν πιέσεις σε αυτούς τους ανθρώπους», λέει η Αφγανή ακτιβίστρια Πατόνι Τάιχμαν.

Η πρώην υπουργός Προσφύγων στο Αφγανιστάν και σημερινή φεμινίστρια Αλίμα Αλίμα λέει ότι οι Ταλιμπάν ίσως απαιτήσουν πρεσβεία στη Γερμανία, σε αντάλλαγμα της αποδοχής της πολιτικής απελάσεων του Βερολίνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT