Μια δύσκολη εβδομάδα για Μακρόν και Σολτς

Μια δύσκολη εβδομάδα για Μακρόν και Σολτς

Αποδυναμωμένοι από τις πρόσφατες εκλογές στις χώρες τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν στο Εβιάν τις κρίσιμες προκλήσεις για την Ευρώπη 

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εβιάν είναι μια γραφική λουτρόπολη της Γαλλίας στις όχθες της λίμνης Λεμάν (λίμνη της Γενεύης για τους Ελβετούς), γνωστή για το εμφιαλωμένο νερό της και τα θέρετρα με σπα, κάτω από τους γειτονικούς, ορεινούς όγκους των Aλπεων. Σε αυτό το ήσυχο περιβάλλον οργανώνονται σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 1992, συναντήσεις διευθυντών μεγάλων επιχειρήσεων και κρατικών παραγόντων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, απουσία δημοσιογράφων και αφορούν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο πόλους του γαλλογερμανικού άξονα και την εκπόνηση κοινών σχεδίων για το μέλλον της Ευρώπης.

Η χθεσινή γαλλογερμανική σύνοδος στην κωμόπολη της Aνω Σαβοΐας, κοντά στα ελβετικά σύνορα, στάθηκε αφορμή για μια συνάντηση που δεν προβλεπόταν μέχρι προχθές ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς είχαν ιδιαίτερες συνομιλίες –«για διμερή θέματα», όπως ανέφερε λακωνική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας– προτού οι διευρυμένες αντιπροσωπείες επιχειρηματιών και κρατικών παραγόντων ξεκινήσουν τις εργασίες του φόρουμ, το οποίο αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένο στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η σύνοδος του Εβιάν έδωσε στους δύο ηγέτες την ευκαιρία μιας σύντομης απόδρασης από τον κυκεώνα των προβλημάτων που συσσώρευσαν οι πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες τους. Ο Γερμανός καγκελάριος είδε τον τρικομματικό, κυβερνητικό συνασπισμό του να καταποντίζεται, την περασμένη Κυριακή, στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας, όπου το ακροδεξιό κόμμα AfD ήρθε πρώτο στη μία περίπτωση και δεύτερο, με οριακή διαφορά από τους νικητές, στην άλλη. Οσο για τον Γάλλο πρόεδρο, δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και από το δικό του στρατόπεδο με την προχθεσινή απόφασή του να αναθέσει την πρωθυπουργία στον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προερχόταν από το τέταρτο κόμμα, ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου – Ιουλίου, τις οποίες ο ίδιος ο Μακρόν προκάλεσε για να υποστεί οδυνηρή ήττα.

Η γαλλογερμανική σύνοδος στην κωμόπολη της Aνω Σαβοΐας στάθηκε αφορμή για μια συνάντηση των δύο ανδρών που δεν προβλεπόταν μέχρι προχθές.  

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον κεντροδεξιό Μπαρνιέ ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς, όπως έγραψε, «οι δύο χώρες έχουν μια πολύ ειδική σχέση, είναι δύο ισχυροί εταίροι στην καρδιά της Ευρώπης». Ομως δεν έχουν όλοι οι συνεργάτες του Γερμανού καγκελαρίου την ίδια γνώμη. «Ο Μπαρνιέ δεν πρέπει να γίνει ένας πρωθυπουργός στο έλεος της Λεπέν», προειδοποίησε ο Αντον Χοφράιτερ, στέλεχος των Πρασίνων και επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή. Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση (RN), έδωσε την επιφυλακτική ανοχή του στον Μπαρνιέ, χωρίς την οποία ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να του αναθέσει το πρωθυπουργικό χρίσμα.

Τον ίδιο σκεπτικισμό με τον Γερμανό πολιτικό εκφράζουν πάρα πολλοί στη Γαλλία. «Ο πρόεδρος έθεσε εαυτόν σε τροχιά συγκατοίκησης με την RN», δήλωσε η Λουσί Καστέ, η οποία είχε προταθεί για την πρωθυπουργία από την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού συνασπισμού NFP. «Η Ακροδεξιά μετατρέπεται σε διαιτητή ή εισαγγελέα της πολιτικής ζωής», εκτιμά στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. Για κυβέρνηση «στο έλεος της RN» έκανε λόγο η Σασά Ουλιέ, μέχρι πρόσφατα βουλευτής του Μακρόν και νυν ανεξάρτητη. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Μπαρνιέ ύστερα από τις διαβουλεύσεις που είχε χθες, με τον πρόεδρο της χώρας να έχει τον δικό του, βαρύνοντα ρόλο.

Στη Γερμανία, ο Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι, παρά την ψυχρολουσία της περασμένης Κυριακής, δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει πρόωρες εκλογές και πως η επόμενη αναμέτρηση θα διεξαχθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2025. Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης ARD εμφανίζει την κυβέρνηση στο ναδίρ, με το 84% των ερωτηθέντων να εκφράζονται αρνητικά. Το κόμμα SPD του Γερμανού καγκελαρίου έρχεται στην τρίτη θέση με μόλις 15%, έναντι 33% των Χριστιανοδημοκρατών και 17% της AfD, που έρχεται δεύτερη. Οσο για τους κυβερνητικούς εταίρους του Σολτς, οι μεν Πράσινοι περιορίζονται στο 11%, το χαμηλότερο ποσοστό τους εδώ και έξι χρόνια, οι δε Ελεύθεροι Δημοκράτες πέφτουν στο 4%, μία μονάδα κάτω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT