Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ψηφίζουν τον Τραμπ

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ψηφίζουν τον Τραμπ

Οι μεγιστάνες της Γουόλ Στριτ και της Σίλικον Βάλεϊ έλκονται από τις υποσχέσεις του τέως προέδρου για λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να καταγράφει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο και να προηγείται, έστω και με βραχεία κεφαλή, στις κρίσιμες, διαφιλονικούμενες πολιτείες, αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται να κερδίζει τη μάχη σε μια αριθμητικά μικρή μεν, αλλά διόλου αμελητέα κατηγορία: τους μεγιστάνες του χρήματος.

«Από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ, αυξανόμενος αριθμός δισεκατομμυριούχων, μεγιστάνων των νέων τεχνολογιών και μεγαλοεπενδυτών υποστηρίζει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία», παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Στο σχετικό ρεπορτάζ του Στίβεν Γκρινχάουζ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 60 δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη ενισχύει οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου, ενώ οι υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις από την ίδια κοινωνική κατηγορία μετριούνται στα δάχτυλα.

Ανάμεσα στους φίλους του Τραμπ ξεχωρίζει, βέβαια, το όνομα του Ελον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ο ιδιοκτήτης της Tesla, της SpaceX, του Χ (πρώην Twitter) και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ του πρώην προέδρου, ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη, σκοπεύει να τον διορίσει, αν εκλεγεί, επικεφαλής μιας επιτροπής για τη «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», όρος που ακούγεται ως ευφημισμός επικείμενων, δραστικών περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Αλλα μεγάλα ονόματα που συνεισφέρουν για την εκλογή του Τραμπ είναι ο Στίβεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος της Blackstone, που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μετοχικών κεφαλαίων στον κόσμο, ο Στιβ Γουάιν, μεγιστάνας των καζίνο και ο Ντέιβιντ Σακς, από τους μεγιστάνες της Σίλικον Βάλεϊ. Αλλοι ισχυρότατοι επιχειρηματίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta (πρώην Facebook) και ο Τιμ Κουκ της Apple, αν και δεν υποστηρίζουν ανοιχτά κανέναν από τους δύο υποψηφίους, διατηρούν πολύ καλή σχέση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν καθ’ όλα αναμενόμενη, με βάση τις θέσεις του Τραμπ για την οικονομία, τις οποίες παρουσίασε με συνεκτικό τρόπο την Πέμπτη, μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, σε μικρή απόσταση από τη Γουόλ Στριτ. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε σοβαρή μείωση του φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις (σήμερα βρίσκεται στο 21%), μέχρι και το επίπεδο του 15% για εκείνες τις εταιρείες που θα κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην αμερικανική επικράτεια. Αντίθετα, η Χάρις, η οποία κατηγορεί τον Τραμπ ότι «θέλει μια οικονομία που να υπηρετεί μόνο τους δισεκατομμυριούχους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τον φόρο επί των επιχειρηματικών κερδών στο 28%.

Αρκετοί επιχειρηματίες δυσφορούν για τις πολιτικές που ακολούθησε ο Μπάιντεν και έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει και η Χάρις υπέρ των συνδικάτων, όπως και από τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία μέσω των περιβαλλοντικών κανονισμών, της αντι-τραστ νομοθεσίας και των μέτρων για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Οπαδός του ακραίου φιλελευθερισμού, της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής, ο Τραμπ είναι λογικό να βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στους συναδέλφους του μεγαλοεπιχειρηματίες. Ιδιαίτερη είναι η απήχησή του σε όσους ασχολούνται με την οικονομία των κρυπτονομισμάτων, όπως οι αδελφοί Γουίνκλβος, ιδρυτές της εταιρείας Gemini. Στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ δήλωσε: «Αντί να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον των βιομηχανιών του μέλλοντος, εμείς θα τις στηρίξουμε, κάνοντας τις ΗΠΑ παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων». Μια δήλωση που ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά εκείνων που μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πολλές ψήφους, αλλά έχουν τη δύναμη να αγοράσουν ουκ ολίγες.

Στο μεταξύ, δικαστής της Νέας Υόρκης που επιβλέπει την υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε χθες να καθυστερήσει την ανακοίνωση της ποινής του για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT