«Δεν μπορείς να ιππεύεις δύο άλογα ταυτόχρονα»

«Δεν μπορείς να ιππεύεις δύο άλογα ταυτόχρονα»

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζει η τουρκική αντιπολίτευση τις επιλογές της Αγκυρας στην εξωτερική πολιτική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί σε μερίδα της αντιπολίτευσης η απόφαση της Αγκυρας να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στους BRICS, καθώς σε περίπτωση έγκρισης ένταξής της η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που θα μετέχει σε έναν πολιτικό οργανισμό στον οποίο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο η Ρωσία και η Κίνα.

Αναλυτές τονίζουν πως η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Εκεί συζήτησαν το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας – E.Ε., την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως χώρας-μέλους και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης. Αναφέρουν οι αναλυτές πως η Αγκυρα διαπιστώνει την καθυστέρηση των Ευρωπαίων και τονίζουν ότι η υποψηφιότητα στους BRICS ίσως είναι και ένα μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.

Το ίδιο αναφέρουν και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού μέχρι στιγμής το πρόγραμμα των F-16 δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Αγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει την απάντηση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την επικαιροποίηση της συμφωνίας.

Ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα του ασκεί συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε τη δική μας πορεία. Φυσικά και δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σε όσους θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας. Αλλά δεν θα κάνουμε και το λάθος να βάλουμε όλα μας τα αυγά μέσα στο ίδιο καλάθι!». Αυτή η αναφορά του προέδρου της Τουρκίας δείχνει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει, δηλαδή να είναι μέλος του ΝΑΤΟ με όλα τα σχετικά προνόμια και υποχρεώσεις, να βρίσκεται στον προθάλαμο της Ε.Ε. με τις εμπορικές συναλλαγές και ενδεχομένως τα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης, αλλά και να διατηρεί παρόμοιες σχέσεις με Ρωσία, Κίνα και Ιράν, με τις σχετικές συναλλαγές στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας κ.τ.λ.

Αντιδράσεις

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Ερντογάν πως ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και ότι με τις πολλές, απότομες αλλαγές προκαλεί σοβαρές ζημιές στη χώρα του.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ναμίκ Ταν, ο οποίος είναι πρώην πρεσβευτής και τώρα τομεάρχης της εξωτερικής πολιτικής του κόμματός του, υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα της αγοράς των S-400 ήταν ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Το αποτέλεσμα της εκκίνησης με ένα σύνθημα που ονομάζεται “Γαλάζια Πατρίδα” είναι ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν να εφαρμόζουν την ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και βρέθηκαν απέναντί μας η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, και ίσως ακόμη και η Γαλλία. Απλώς φανταστείτε τι ωρολογιακή βόμβα θα είναι η αίτηση για ένταξη στους BRICS όσον αφορά τις πολιτικές μας για την εξωτερική και εθνική ασφάλεια». «Δεν μπορείς να ιππεύεις δύο άλογα ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η Μόσχα πάντως φαίνεται πως στηρίζει απόλυτα τα βήματα του κ. Ερντογάν, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αίτηση της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στους BRICS βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και όταν η κυβέρνηση μιας χώρας λέει ότι κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα, θεωρώ ότι βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT