Χάρις vs Τραμπ: Πόλεμος πίσω από τις κάμερες του ντιμπέιτ

Χάρις vs Τραμπ: Πόλεμος πίσω από τις κάμερες του ντιμπέιτ

Τα επιτελεία συγκρούονται πριν από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την Τρίτη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προηγούμενο ντιμπέιτ έφερε την απόλυτη ανατροπή στην προεκλογική κούρσα, οδηγώντας τον έναν εκ των δύο υποψηφίων στην έξοδο και στο τέλος της πολιτικής του καριέρας. Την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ, στο δίκτυο ABC, θα είναι η σειρά της Κάμαλα Χάρις να κονταροχτυπηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Με τους δύο μονομάχους να διεκδικούν επί ίσοις όροις την προεδρία, βάσει των δημοσκοπήσεων, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Ως είθισται, της τηλεμαχίας έχει προηγηθεί ένας παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ των δύο επιτελείων σχετικά με τους κανόνες που θα ισχύσουν. Το στρατόπεδο Χάρις ζητούσε να παραμείνουν ανοιχτά τα μικρόφωνα των υποψηφίων, ακόμη και όταν δεν έχουν τον λόγο, ποντάροντας στο ότι η μανία του Τραμπ να διακόπτει τον συνομιλητή του –κάτι που του κόστισε πολύ στο πρώτο ντιμπέιτ του 2020 απέναντι στον Τζο Μπάιντεν– θα απέβαινε εις βάρος του. Μάλλον με το ίδιο σκεπτικό, η ομάδα του Τραμπ επέμεινε τα μικρόφωνα να κλείνουν (όπως συνέβη και στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου και όπως είχε συμφωνήσει ο Μπάιντεν και για το δεύτερο), αν και ο ίδιος ο υποψήφιος τους «άδειασε» κάποια στιγμή, λέγοντας ότι μάλλον τα προτιμά ανοιχτά.

To ABC τελικά δεν έκανε δεκτό το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της ομάδας της Χάρις. Πέραν των κλειστών μικροφώνων, το ντιμπέιτ δεν θα έχει ζωντανό κοινό ούτε θα επιτρέπεται στους δύο αντιπαρατιθέμενους να έχουν γραπτές σημειώσεις.

Ο Τραμπ και οι εκπρόσωποί του, πάντως, δεν έχουν υιοθετήσει την παραδοσιακή τακτική της διαχείρισης προσδοκιών, υμνώντας τις ρητορικές ικανότητες της αντιπάλου τους. Ο τέως πρόεδρος έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει την ευφυΐα της Χάρις και έχει υποσχεθεί να την εκθέσει ως «απατεώνισσα» στο ντιμπέιτ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει προετοιμάσει το ακροατήριό του για μια πιθανή κακή βραδιά, διαβάλλοντας την αντικειμενικότητα του ABC και των παρουσιαστών του.

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει προετοιμάσει το ακροατήριό του για μια πιθανή κακή βραδιά, διαβάλλοντας την αντικειμενικότητα του ABC και των παρουσιαστών του (ειδικά του Τζορτζ Στεφανόπουλου). Αν ηττηθεί από τη Χάρις, θα ισχυριστεί ότι το ντιμπέιτ ήταν στημένο εις βάρος του. Κρίνοντας από το πόσο επιτυχώς πούλησε στην εκλογική του βάση το ψεύδος ότι έπεσε θύμα εκλογικής απάτης το 2020, δεν θα δυσκολευτεί να τους πείσει και γι’ αυτό. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, πάντως, θα είναι πιο δύσκολο να καταπιούν αυτή την ερμηνεία.

Η κρίσιμη πολιτεία

Το ντιμπέιτ θα λάβει χώρα στη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη της Πενσιλβάνια, που αναδεικνύεται φέτος στην πιο κρίσιμη από τις διαφιλονικούμενες «αμφίρροπες πολιτείες» (swing states). Από τις επτά «αμφίρροπες» (οι άλλες είναι η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν, η Αριζόνα, το Ουισκόνσιν και η Νεβάδα), είναι αυτή με τους περισσότερους εκλέκτορες (19, από τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη). Η πολιτεία ψήφισε Τραμπ το 2016 και Μπάιντεν το 2020. Σύμφωνα με το εκλογικό μοντέλο του Νέιτ Σίλβερ (Silver Bulletin) στο update της περασμένης Τετάρτης, αν την κρατήσει η Χάρις στη στήλη των Δημοκρατικών, οι πιθανότητες νίκης της θα εκτοξευθούν στο 91%· αν την κερδίσει ο Τραμπ, θα έχει πιθανότητα 93,6% να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων βάσει του Silver Bulletin δίνει στη Χάρις οριακό προβάδισμα 1,1 μονάδων (48%-46,9%). Η σημασία της Πενσιλβάνια για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ο λόγος που ο εξαιρετικά δημοφιλής κυβερνήτης της, Τζος Σαπίρο, θεωρείτο φαβορί για τη θέση του αντιπροεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών (τελικά προτιμήθηκε το βιογραφικό και η μεσοδυτική γοητεία του Τιμ Γουόλς).

Είναι επίσης ο λόγος που η Χάρις έσπευσε να αποκηρύξει την παλαιότερη θέση της –επί των προκριματικών για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019– κατά του fracking (της εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσω της διαδικασίας της υδραυλικής ρωγμάτωσης). Χάρη στην περιβαλλοντικά επιζήμια αυτή μέθοδο, η Πενσιλβάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μετά το Τέξας.

Στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, επιπλέον, είναι η έδρα της US Steel, για την εξαγορά της οποίας έχει καταθέσει πρόταση 14,9 δισ. δολαρίων η ιαπωνική Nippon Steel. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι βάζει μπλόκο στην εξαγορά, στην οποία έχει αντιταχθεί το συνδικάτο των χαλυβουργών (United Steelworkers).

Τέλος, στην Πενσιλβάνια (στην κωμόπολη του Μπάτλερ) έλαβε χώρα στις 13 Ιουλίου η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ορισμένοι αναλυτές των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι η παρατεταμένη κάλυψη του γεγονότος αυτού έχει συμβάλει στην ανθεκτικότητα της εκλογικής επιρροής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στη συγκεκριμένη πολιτεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT