Νέα υποψήφια Επίτροπος της Σλοβενίας καθώς η Φον ντερ Λάιεν πιέζει

Νέα υποψήφια Επίτροπος της Σλοβενίας καθώς η Φον ντερ Λάιεν πιέζει

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει γνωστοποιήσει ότι επιδιώκει αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τη νέα της σύνθεση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σλοβενία ​​επιβεβαίωσε ότι η Μάρτα Κος θα είναι η επόμενη υποψήφια για τη θέση της Επιτρόπου της χώρας. Ο προηγούμενος υποψήφιος απέσυρε την υποψηφιότητά του, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει γνωστοποιήσει ότι επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κίνηση έρχεται αφότου ο Τόμας Βέσελ, αποχώρησε από τη διαδικασία την Παρασκευή, έπειτα από διαφωνία με την επικεφαλής της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν.

«Δυστυχώς, η Φον ντερ Λάιεν και εγώ δεν μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το καλό της Δημοκρατίας της Σλοβενίας», δήλωσε ο Βέσελ την Παρασκευή.

Η Φον ντερ Λάιεν έχει αυξήσει την πίεση σε ορισμένες χώρες να αντικαταστήσουν τους άντρες υποψηφίους με γυναίκες στο όνομα της ισορροπίας των φύλων. Από τους συνολικά 26 υποψηφίους, οι δέκα είναι γυναίκες. Κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη ορίζει επίτροπο, με εξαίρεση τη Γερμανία, καθώς η Φον ντερ Λάιεν είναι επίτροπός της και έλαβε έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία.

Η Κος, πρώην πρεσβευτής και πρώην αντιπρόεδρος του φιλελεύθερου Κόμματος Ελευθερίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ, χώρισε με τον Γκόλομπ πριν από δύο χρόνια μετά από μια σύντομη θητεία ως προεδρικός υποψήφιος για το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να είναι υποψήφια επίτροπος νωρίτερα φέτος, όταν της ζητήθηκε επίσης να ηγηθεί της λίστας του για τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τώρα έχει αποδεχτεί τον ρόλο και οι σχέσεις μεταξύ τους φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί.

Η Κος υπήρξε πρέσβειρα της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία. 

Οι υποψήφιοι για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ελεγχθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακροάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT