Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας

Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας

«Αυτός ο Οδικός Χάρτης προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεών μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουόλαντερ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Βασίλης Παλμάς και η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ.

«Η σημερινή υπογραφή του Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ισχυρή ένδειξη της δέσμευσής μας για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της σχέσης μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάλμας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Οδικού Χάρτη, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι έγινε μια ουσιώδης και εποικοδομητική συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. «Αυτή την περίοδο, η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ», τόνισε.

Αναφερόμενος σε κοινούς στόχους και συμφέροντα των δύο χωρών, ο κ. Παλμάς επισήμανε πως αυτά «είναι άμεσα συνυφασμένα με την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας, τόσο περιφερειακά, όσο και διεθνώς».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση για άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022, καθώς και στην ανανέωσή της το 2023. Οπως είπε οι δύο αποφάσεις αποτέλεσαν πολύ σημαντικές εξελίξεις, αφού διεύρυναν τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού της υλικού.

«Η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση»

Από την πλευρά της, η Γουόλαντερ έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση των δύο χωρών. «Αυτός ο Οδικός Χάρτης προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεών μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Γουόλαντερ.

«Η Κύπρος έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, λειτουργώντας το 2006 ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης από τον Λίβανο, και με την υποδοχή Αμερικανών από το Σουδάν και το Ισραήλ πέρυσι», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τον Οδικό Χάρτη, η Γουόλαντερ είπε ότι βασίζεται στην ισχυρή και εύρωστη διμερή σχέση αλλά και ότι χαράσσει ένα μονοπάτι για να συνεχίσουν οι δύο χώρες τα κοινά τους επιτεύγματα και στο μέλλον. «Είναι προφανές ότι η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση» πρόσθεσε.

Ενημέρωση για το Κυπριακό

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας ενημέρωσε επίσης την Αμερικανίδα αξιωματούχο για την κατάσταση στο νησί, τις ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή πλευρά, «λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία πλέον επιδιώκει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ και των αρχών της Ε.Ε. και όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί».

Διαβεβαίωσε δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT