Σαουδική Αραβία: Σε τροχιά δημοσιονομικού ελλείμματος, υπό «απειλή» τα giga-projects

Σαουδική Αραβία: Σε τροχιά δημοσιονομικού ελλείμματος, υπό «απειλή» τα giga-projects

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται αλλά οι δαπάνες, στον αντίποδα, δεν σταματούν να αυξάνονται

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται καθώς οι τιμές παραμένουν χαμηλά (κάτω από τα 75 δολ. το βαρέλι, σε χαμηλό 14 μηνών) αλλά οι δαπάνες, στον αντίποδα, δεν σταματούν να αυξάνονται, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν φαραωνικά πρότζεκτ.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο «αντίρροπων» εξελίξεων, η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αυτό το επαπειλούμενο σαουδαραβικό έλλειμμα μπορεί να έχει καταστεί γεγονός μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το Ριάντ επιχειρεί εδώ και καιρό να απεξαρτηθεί (μερικώς) από τους υδρογονάνθρακες, διαφοροποιώντας την οικονομία του μέσα από φαραωνικά έργα (τουριστικά κ.ά.), που θα του εξασφαλίσουν εναλλακτικές μελλοντικές πηγές εσόδων, όπως είναι εκείνα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του καλούμενου «Vision 2030».

Τα υπό μία έννοια έργα απεξάρτησης από το πετρέλαιο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όμως τώρα με τα έσοδα από το πετρέλαιο… τα οποία μειώνονται.  

«Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων (σ.σ. giga-projects), καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Al-Monitor.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία θα ήθελε το πετρέλαιο στα 82,5 δολ. ανά βαρέλι μέσα στο 2024 προκειμένου να μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, ωστόσο προς το παρόν αυτό κινείται αρκετά χαμηλότερα: κάτω από 75 δολ.

Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 3%, στα 195 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από πάνω από 200 δισ. δολ. που ήταν το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι δαπάνες της χώρας αναμένεται όμως, την ίδια ώρα, να αυξηθούν κατά 4%. Το ΔΝΤ προβλέπει, μάλιστα, σταθερή αύξηση των δαπανών μέχρι το 2029.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT