Γερμανία: Ελεγχοι στα σύνορα και απορρίψεις μεταναστών λόγω ισλαμικής απειλής

Γερμανία: Ελεγχοι στα σύνορα και απορρίψεις μεταναστών λόγω ισλαμικής απειλής

Ελέγχους σε όλα τα σύνορα από τις 16 Σεπτεμβρίου εξετάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, η οποία επικαλείται «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα γερμανικά σύνορα, από τις 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες, εξετάζει να επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Αιτία, όπως αναφέρουν η «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, διεξάγονται ήδη έλεγχοι στα νότια και στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, ενώ το μέτρο αφορά «απορρίψεις (μη αποδοχή εισόδου μεταναστών) στα σύνορα, οι οποίες θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa μεταδίδει επίσης ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη Δευτέρα (16 Σεπτεμβρίου) και να διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες. 

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία συνάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική, με τη συμμετοχή και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα μοντέλο για αποτελεσματικές απορρίψεις στα σύνορα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Οπως επισημαίνεται, αυτό το μοντέλο επιτρέπει περισσότερες απορρίψεις από αυτές που γίνονταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το ARD, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) κοινοποίησε τα σχέδιά της στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), η οποία ζητά επίμονα το μέτρο, ειδικά μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν και πρότεινε να πραγματοποιηθούν «πολύ σύντομα» εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κρατιδίων για το θέμα. Η συνάντηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και αύριο Τρίτη.

Μέχρι σήμερα, στη Γερμανία, απόρριψη μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα γίνεται μόνο εάν σε κάποιον έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή εάν δεν υποβάλει αίτημα ασύλου. Τον Οκτώβριο του 2023 επιβλήθηκαν έλεγχοι στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, ενώ ανάλογοι έλεγχοι ισχύουν για τα γερμανοαυστριακά σύνορα ήδη από το 2015. Το μοντέλο το οποίο προτείνεται τώρα εφαρμόστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT