La Repubblica: Ο Σολτς προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο με εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο

La Repubblica: Ο Σολτς προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο με εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο

Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι να καταστεί δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο σχέδιο θα προβλέπεται απευθείας συμμετοχή της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο προς τη Ρωσία, ετοιμάζει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι να καταστεί δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο σχέδιο θα προβλέπεται απευθείας συμμετοχή της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις.

Αν ισχύει το ρεπορτάζ, θα πρόκειται για ουσιαστική στροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στο ουκρανικό, καθώς το Βερολίνο μέχρι στιγμής έχει ταχθεί χωρίς ταλαντεύσεις στο πλευρό του Κιέβου, στηρίζοντας τους στόχους του.

Ωστόσο, εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι ο Γερμανός καγκελάριος, «με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να μείνει στην Ιστορία ως ο καγκελάριος της ειρήνης και να εξασφαλίσει, παράλληλα, την παραμονή του στην εξουσία».

Η συνέντευξη στο ZDF και ο Ζελένσκι

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ομάδας συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στο Ραμστάιν, ο Γερμανός καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο ZDF.

Εκεί δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφωνούν ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην επόμενη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία και έκανε έκκληση να αυξηθούν οι προσπάθειες για να τελειώσει ο πόλεμος.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε πώς θα βγούμε από την εμπόλεμη κατάσταση συντομότερα από τη γενική εντύπωση που επικρατεί», είπε ο Ολαφ Σολτς στο ZDF. «Θα υπάρξει σίγουρα μια νέα ευρύτερη ειρηνευτική σύνοδος και ο πρόεδρος (Ζελένσκι) και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι παρούσα και η Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δεν έδωσε πληροφορίες για το τι συζητήθηκε, αλλά είπε ότι είναι ευγνώμων για τη στήριξη που έλαβε στο Ραμστάιν και πρόσθεσε:

«Το κύριο ζήτημα για εμάς τώρα, στην έναρξη του φθινοπώρου, είναι να ενισχυθεί η θέση της Ουκρανίας, να προστατέψουμε τις πόλεις και τα χωριά μας από τον ρωσικό τρόμο και, φυσικά, να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες των στρατιωτών μας που βρίσκονται στο μέτωπο».

 
Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ όλους όσοι εργάζονται και πολεμούν για την Ουκρανία, για τον λαό μας, τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα της πατρίδας μας, το ουκρανικό κράτος. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνουμε την Ουκρανία πιο δυνατή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT