Τζο Γουόλς στην «Κ»: Η χώρα θα βγει διχασμένη από τις εκλογές

Τζο Γουόλς στην «Κ»: Η χώρα θα βγει διχασμένη από τις εκλογές

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και σκληρός επικριτής του Ομπάμα, αλλά σήμερα προειδοποιεί τους ψηφοφόρους του για τους πιθανούς κινδύνους από την εκλογή Τραμπ. Ο πρώην βουλευτής από το Ιλινόι Τζο Γουόλς, και οικοδεσπότης της εκπομπής «The Social Contract», μιλάει στην «Κ» για τη μετάλλαξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ένα αυταρχικό κόμμα υπό την ηγεσία του Τραμπ και για τον κίνδυνο του «τραμπισμού» για τη συνοχή της αμερικανικής κοινωνίας και των Ρεπουμπλικανών.

– Το 2020 συγκρουστήκατε με τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και λίγο αργότερα δηλώσατε ότι «μόλις ψήφισα για πρώτη φορά στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Ψήφισα τον Τζο Μπάιντεν». Ποια χαρακτηριστικά του Τραμπ σας έστρεψαν μακριά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;

– Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του κράτους δικαίου. Είναι εντελώς αντιαμερικανός στη συμπεριφορά του και στα πράγματα που κάνει και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ψυχοπαθής, δηλαδή ανίκανος να νοιαστεί για οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του. Ολα αυτά περιγράφουν κάποιον που είναι ακατάλληλος για να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα.

– Είναι τόσο αυταρχικός απέναντι στους συναδέλφους του, όπως πολλοί καταγγέλλουν;

– Αν ο Ντόναλντ Τραμπ μπορούσε να γίνει δικτάτορας, θα ήταν δικτάτορας. Δεν πιστεύει ότι πρέπει να λογοδοτεί, ενώ λατρεύει τους δικτάτορες σε όλο τον κόσμο. Προέρχομαι από τη βάση του Τραμπ και από το κίνημα «Make America Great Again (MAGA)» και ψήφισα τον Τραμπ το 2016.

– Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητά του και η πιθανή εκλογή του θα διχάσουν περαιτέρω την κοινωνία και πώς;

– Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, η χώρα θα είναι εκατό φορές πιο διχασμένη και εξαντλημένη. Βρισκόμαστε πλέον στο χείλος μιας πραγματικά εκτεταμένης πολιτικής βίας, όχι μόνο από τα δεξιά, αλλά ευρύτερα, καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί μισούμε τους ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αν ο Τραμπ χάσει, δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα και για μένα αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας.

Η Κάμαλα πρέπει να δείξει ότι είναι αρκετά σκληρή για να σταθεί σε μια σκηνή με αυτόν τον νταή, αλλά και να παρουσιάσει ένα όραμα για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα.

– Ποια είναι τα επιχειρήματά σας προς τους πρώην Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους σας υπέρ της Χάρις;

– Οταν είπα δημόσια ότι θα υποστηρίξω την Κάμαλα Χάρις, τελείωσα την καριέρα μου ως Ρεπουμπλικανός. Για τους τοπικούς Ρεπουμπλικανούς είναι ακόμα πιο δύσκολο, επειδή χάνεις τις φιλίες σου και τη συμμετοχή σου στην κοινότητα. Τα δύο από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιώ για να τους πείσω να στηρίξουν την Κάμαλα είναι να τους λέω «είστε πολύ καλύτεροι από ό,τι νομίζει ο Τραμπ ότι είστε». Καθώς και ότι «ο Τραμπ απευθύνεται στον χειρότερο εαυτό μας και προσπαθεί να μας τρομάξει για να τον ψηφίσουμε. Εσείς δεν είστε τέτοιοι». Ακούω επίσης πολλούς Ρεπουμπλικανούς που θέλουν να απαλλαγούν από τον Τραμπ και θέλουν πίσω το κόμμα που είχαν πριν από αυτόν. Και ο ταχύτερος τρόπος για να το πετύχουν είναι να βοηθήσουν στην εκλογική συντριβή του Τραμπ, γιατί μόνο αυτό θα μπορούσε να τον απομακρύνει από το κόμμα.

– Σε λίγες ημέρες, η Χάρις και ο Τραμπ θα «συγκρουστούν» στο πρώτο τους ντιμπέιτ. Ποιες τακτικές πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσουν και ποια είναι τα αδύναμα σημεία τους;

– Είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις τι θα κάνει ο Τραμπ, επειδή δεν είναι φυσιολογικός. Αν ήμουν η Κάμαλα Χάρις, θα τον κυνηγούσα σκληρά, θα τον κορόιδευα και θα τον αποκαλούσα απειλή. Στο ντιμπέιτ θα ήμουν ένας «χαρούμενος πολεμιστής», δηλαδή θα τον κυνηγούσα, αλλά με χαμόγελο, και η Κάμαλα πρέπει να δείξει στον αμερικανικό λαό ότι είναι αρκετά σκληρή για να σταθεί σε μια σκηνή με αυτόν τον νταή και ταυτόχρονα να παρουσιάσει ένα όραμα για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, δεν θα συμβουλέψω τον Τραμπ για τα αδύναμα σημεία της Κάμαλα.

– Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του «τραμπισμού» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;

– Πιστεύω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει. Ημουν Ρεπουμπλικανός σε όλη μου τη ζωή επειδή πίστευα στην ελευθερία, στις ευκαιρίες, στο «περιορισμένο» κράτος, στην ελεύθερη αγορά και στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά δεν βλέπω το κόμμα να επιστρέφει ποτέ σε αυτές τις αξίες. Η βάση του κόμματος έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και θέλει αυταρχισμό. Ετσι, αν ο Τραμπ έφευγε αύριο, η Νίκι Χέιλι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι υποψήφια, καθώς δεν είναι αρκετά «τραμπική». Εγείρεται το ερώτημα: Τότε τι ακολουθεί; Πλέον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως έχει συρρικνώνεται, επειδή αποτελείται κυρίως από λευκούς μεσήλικες και ηλικιωμένους που δεν αναπληρώνονται. Πιστεύω, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της γέννησης ενός πραγματικά βιώσιμου τρίτου πολιτικού κόμματος του Κέντρου, ενός κεντροδεξιού κόμματος.

– Οπότε, δεν βλέπετε μια βιώσιμη λύση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη μετά Τραμπ εποχή;

– Ο Τραμπ δεν θα δεχθεί την ήττα του και το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του. Οπότε ο Τραμπ μπορεί να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα για τις εκλογές το 2028, αλλά ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα είναι κάποιος που θα πρέπει να δηλώσει ότι οι εκλογές του 2024 ήταν κατά κάποιον τρόπο στημένες, όπως και οι εκλογές του 2020. Ετσι, η ιδέα του «MAGA» θα εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο και όταν ο Τραμπ τελικά πεθάνει, η ιδεολογία του θα έχει κάνει μετάσταση πέρα από αυτόν και θα δούμε όλους αυτούς τους υποψήφιους «Τραμπ» να κυριαρχούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT