Γερμανία: Ελεγχοι στα χερσαία σύνορα

Προσωρινή χαρακτήρισε την απόφαση η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την προσωρινή αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νάνσι Φέιζερ, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και προστασίας του κοινού από τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς διαπραγματεύθηκε με την αξιωματική αντιπολίτευση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μεθόδους περιορισμού της μετανάστευσης, υπακούοντας στη δημόσια πίεση στον απόηχο της φονικής επίθεσης με μαχαίρι, τον περασμένο μήνα, στην πόλη Ζόλινγκεν, με δράστη Σύρο αιτούντα άσυλο.

Την περασμένη εβδομάδα, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Σαξονία.

Η αξίωση του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, για αναστολή της διαδικασίας ασύλου για όλους τους μετανάστες, ακόμη και γυναίκες και παιδιά, έχει προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού του Ολαφ Σολτς, με τους Πρασίνους να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες.

Kατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ φέρεται να ρώτησε τους Ελληνες οικοδεσπότες «τι θα έλεγαν αν επιστρέφαμε όλους τους μετανάστες» που έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. από την Ελλάδα κι έχουν καταλήξει στη Γερμανία.

«Αυτό φαίνεται ότι δεν συζητήθηκε ποτέ μεταξύ του Μερτς και του Μητσοτάκη», συνέχισε, με βάση το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο υπενθυμίζει με νόημα ότι οι δύο πολιτικοί «συστεγάζονται» ευρωπαϊκά στο ΕΛΚ.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ηγέτις των Πρασίνων, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χαράξει η Γερμανία μοναχική πορεία στον τομέα, τορπιλίζοντας την πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό και ακυρώνοντας de facto τη Συνθήκη Σένγκεν για ελεύθερη κίνηση φυσικών προσώπων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε, «ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν χρόνια, τα πάντα προκειμένου να καταφέρουμε να καταλήξουμε στην Ευρώπη ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», σχολίασε η Μπέρμποκ.

«Δεν πρέπει να παρασυρθεί το Βερολίνο από εκείνους που θεωρούν ότι το εθνικό κράτος μπορεί να ρυθμίσει το ζήτημα καλύτερα στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να αναζητούν το κατάλληλο κράτος για να καταθέσουν άσυλο» οι μετανάστες, κατήγγειλε από την πλευρά του σε podcast της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine ο Τόρστεν Φράι, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αντιμετωπίζουν δύσκολες τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο σε δύο εβδομάδες, τις οποίες η τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων, CDU και SPD κινδυνεύει να χάσει.

Το μέτρο υιοθετήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης έπειτα από διαπραγμάτευση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

3.700 χιλιόμετρα

Η Γερμανία μοιράζεται σύνορα μήκους 3.700 χλμ. με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Πολωνία. Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πέρυσι αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, αντιμέτωπο με ραγδαία αύξηση των αιτήσεων ασύλου.

Την Πέμπτη στο Βερολίνο η κ. Φέιζερ είχε δώσει μια πρώτη εικόνα των κυβερνητικών σχεδίων. Η υπουργός είχε αντισταθεί τους τελευταίους μήνες στις εκκλήσεις του CDU για συστηματική επαναπροώθηση στα σύνορα μεταναστών οι οποίοι είχαν διέλθει από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. «Πάντα έλεγα ότι είμαι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις. Αν μπορέσουμε να βρούμε νέους τρόπους απώθησης παράτυπων μεταναστών στα σύνορα, αυτό θα ήταν καλό», είπε η υπουργός. Μετά την επιβολή ελέγχων πέρυσι, περισσότεροι από 30.000 αιτούντες άσυλο δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Αν πρόσφυγας που διήλθε από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. εισέλθει στη Γερμανία και αιτηθεί άσυλο, παραμένει προσωρινά στη χώρα. Οι απελάσεις προσφύγων προς άλλες χώρες της Ε.Ε. αποδείχθηκαν νομικά προβληματικές, με το Βερολίνο να επιτυγχάνει πέρυσι την επαναπροώθηση μόλις 5.000 αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης, ενώ τα κυβερνητικά σχέδια έκαναν λόγο για 28.000 άτομα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιόαχιμ Σταμπ, ειδικός απεσταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μεταναστευτικές συμφωνίες, πρότεινε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα, λέγοντας ότι το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλη την Ε.Ε. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε η Ευρώπη να αποτελεί βολικό προορισμό για την παράτυπη μετανάστευση. Πρέπει να βρεθούν παγκόσμιες και αποτελεσματικές λύσεις», είπε ο Σταμπ.

Την Παρασκευή ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα δεξιωθεί στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, και οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το κείμενο προβλέπει τη διευκόλυνση της μετανάστευσης πολιτών της Κένυας με επαγγελματική ειδίκευση στη Γερμανία και τον επαναπατρισμό όσων δεν διαθέτουν χαρτιά, καθώς και όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Η νέα τακτική του Βερολίνου αφορά τη σύναψη επιμέρους μεταναστευτικών συμφωνιών με κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως αυτές που διαπραγματεύθηκε πρόσφατα ο Γιόαχιμ Σταμπ με το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και τις Φιλιππίνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT