Ο Τουσκ ακύρωσε επίσκεψη στη Γερμανία εν μέσω επιδείνωσης των πολωνο-γερμανικών σχέσεων

Ο Τουσκ ακύρωσε επίσκεψη στη Γερμανία εν μέσω επιδείνωσης των πολωνο-γερμανικών σχέσεων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ακύρωσε επίσκεψη στη Γερμανία που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.

Οπως αναφέρει σήμερα Τρίτη, ο κ. Τουσκ επρόκειτο να πάει στο Πότσδαμ για να παραλάβει το βραβείο M100 Media , το οποίο απονέμεται σε «άτομα που έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου, καθώς και την ευρωπαϊκή κατανόηση».

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι, επικαλούμενος εσωτερικές υποχρεώσεις, και στη θέση του θα πάει ο υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας Ανταμ Μπόντναρ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος επρόκειτο να δώσει ομιλία προς τιμήν του κ. Τουσκ, ματαίωσε και αυτός τη συμμετοχή του στην τελετή.

«Με βαθιά λύπη σας ενημερώνουμε ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο M100 Media Award λόγω φόρτου εργασίας και σημαντικών κρατικών υποχρεώσεων» κατά δήλωση των διοργανωτών.

Ο ακριβής λόγος της απόφασης του κ. Τουσκ να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γερμανία παραμένει ασαφής, όπως και ποιος από τους δύο ακύρωσε πρώτος. Ωστόσο, η Euractiv σημειώνει ότι οι πολωνο-γερμανικές σχέσεις έχουν γίνει ψυχρότερες τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα, επικαλούμενη πηγές, ο κύριος λόγος για την επιδείνωση των σχέσεων ήταν η κατάσταση με τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κοινή έρευνα με το τηλεοπτικό κανάλι ARD και την εφημερίδα Die Zeit, ανέφερε ότι η γερμανική Γενική Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων που είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στους αγωγούς αερίου.

Η γερμανική εισαγγελία, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, υποπτεύεται δύο ακόμη Ουκρανούς εκπαιδευτές καταδύσεων για συμμετοχή σε δολιοφθορές. Επιπλέον, γερμανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Πολωνία για έλλειψη συνεργασίας στην έρευνα για εκρήξεις σε αγωγούς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, οι πολωνικές αρχές «δεν ήταν έτοιμες να συνεργαστούν από την αρχή».

Πηγή: Euractiv

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT