Χάρις vs Τραμπ: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ντιμπέιτ
χάρις-vs-τραμπ-ολοκληρώθηκε-το-κρίσιμο-563212744

Χάρις vs Τραμπ: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ντιμπέιτ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε ένα ντιμπέιτ, καθοριστικό για τη μάχη τους για τον Λευκό Οίκο.

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε ένα ντιμπέιτ, που ουδείς αποκλείει ότι ενδέχεται να είναι καθοριστικό για τη μάχη τους για τον Λευκό Οίκο.




Οι 8 εβδομάδες που θα κρίνουν τα πάντα

Η 5η Νοεμβρίου, ημέρα τις κάλπης, απέχει μόλις οκτώ εβδομάδες με τους δύο υποψήφιους να διαγωνίζονται σε μια αμφίρροπη κούρσα που θα μπορούσε ακόμη εύκολα να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σε ορισμένες πολιτείες, οι πρόωρες ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν μόλις λίγες ημέρες μετά το ντιμπέιτ.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Χάρις, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των πιθανών ψηφοφόρων θεωρούν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για εκείνη, σε αντίθεση με τον Τραμπ.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο υποψήφιοι συναντώνται εκ του σύνεγγυς από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε και τη θέση του ως υποψήφια των Δημοκρατικών πήρε η Κάμαλα Χάρις. Ακολούθησαν εβδομάδες προσωπικών επιθέσεων από τον Τραμπ, οι οποίες περιλάμβαναν ρατσιστικές και σεξιστικές προσβολές.

Ενα παρόμοιο ξέσπασμα επί σκηνής θα μπορούσε να απωθήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τον Τζον Τζιρ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ και ειδικό σε θέματα προεδρικής πολιτικής.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ τον έχουν παροτρύνει να επικεντρωθεί στην παράνομη μετανάστευση και τις υψηλές τιμές, θέματα που έχουν αντίκρισμα στους ψηφοφόρους, και να παρουσιάσει τη Χάρις ως πολύ φιλελεύθερη για τη χώρα.

Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στον απρόβλεπτο και επιθετικό χαρακτήρα του Τραμπ, εξ ου και είχαν ζητήσει να παραμένουν ανοιχτά τα μικρόφωνα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Αυτός ο όρος όμως δεν έγινε δεκτός από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. 

«Δεν υπάρχει κατώτατο όριο γι’ αυτόν όσον αφορά το πόσο χαμηλά θα πέσει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», δήλωσε η Χάρις σε ραδιοφωνική συνέντευξη, την περασμένη Δευτέρα.

Τα προεδρικά ντιμπέιτ δεν έχουν πάντα καταλυτική σημασία, ωστόσο μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κούρσας. Η εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Τραμπ, τον περασμένο, Ιούνιο ήταν τόσο επιζήμια που τον οδήγησε τελικά να εγκαταλείψει την εκστρατεία του.

Σε μια αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε και να κριθεί από μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους σε μια χούφτα πολιτείες, ακόμη και μια μικρή μετατόπιση της κοινής γνώμης θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Οι δύο υποψήφιοι είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στις επτά αμφίρροπες πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν τις εκλογές, σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που συνέταξαν οι New York Times.


Χάρις vs Τραμπ: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ντιμπέιτ-1
Χάρις vs Τραμπ: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ντιμπέιτ-2

«Η Κάμαλα Χάρις έχει περισσότερα να κερδίσει και περισσότερα να χάσει», δήλωσε ο Μίτσελ ΜακΚίνεϊ, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής επιτροπής για τις προεδρικές αντιπαραθέσεις, καθώς παραμένει κάπως άγνωστη σε πολλούς ψηφοφόρους.

Οι τηλεθεατές θα θελήσουν να μάθουν τη στάση της σε διάφορα ζητήματα. Αλλά εξίσου σημαντικό, θα κοιτάξουν να δουν πώς θα χειριστεί τον εαυτό της απέναντι στον Τραμπ

Το 90λεπτο ντιμπέιτ διεξάγεται στο National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια.

Οπως συμφωνήθηκε από τις εκστρατείες, δεν θα υπάρχει ζωντανό ακροατήριο και τα μικρόφωνα θα παραμένουν κλειστά όταν δεν είναι η σειρά ενός υποψηφίου να μιλήσει.


Η μάχη της προετοιμασίας

Η Χάρις, από την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στο Πίτσμπουργκ, πραγματοποιώντας εικονικές τηλεμαχίες σε μια σκηνή με φώτα για να αναπαραστήσει το περιβάλλον του ντιμπέιτ.

Ο Φίλιπ Ρέινς, πρώην βοηθός της Χίλαρι Κλίντον, υποδυόταν τον Τραμπ.

Αντί να κάνει πρόβες, ο Τραμπ έχει βασιστεί σε ανεπίσημες συζητήσεις με συμβούλους, εμφανίσεις στην προεκλογική εκστρατεία και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης για να προετοιμαστεί για την Τρίτη. Η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ –η οποία είχε μια αξιομνημόνευτα εχθρική ανταλλαγή απόψεων με τη Χάρις σε ντιμπέιτ των Δημοκρατικών το 2019– προσέφερε συμβουλές.

Η Γκάμπαρντ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει τη Χάρις όπως κάθε άλλον αντίπαλο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ σέβεται τις γυναίκες και δεν αισθάνεται την ανάγκη να είναι συγκαταβατικός ή να μιλάει στις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο από ό,τι θα μιλούσε σε έναν άνδρα», είπε.

Αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις δήλωσε ότι η αντιπρόεδρος αναμένεται να σφυροκοπήσει τον Τραμπ για τις αμβλώσεις και να τον περιγράψει ως ακατάλληλο να ηγηθεί. Αναμένεται επίσης να προβάλει τα σχέδιά της για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Οι αμβλώσεις αποτελούν κορυφαίο ζήτημα για τη Χάρις και τους Δημοκρατικούς από το 2022, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε το πανεθνικό δικαίωμα στη διαδικασία.

Σε ομιλίες της, έχει επιρρίψει την ευθύνη για την απόφαση αυτή ευθέως στον Τραμπ.

Εχει επίσης προσπαθήσει να συνδέσει τον Τραμπ με το Project 2025, ένα συντηρητικό σχέδιο του Heritage Foundation.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ θα συνδέσει τη Χάρις με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πιθανότατα θα κατηγορήσει επίσης τη Χάρις για τις υψηλές τιμές στα προϊόντα που έχουν ωθήσει πολλούς Αμερικανούς να αισθάνονται απαισιόδοξοι για την οικονομία, παρά την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και των μισθών.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT