Κομισιόν για Γερμανία: Οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι αναλογικοί και αυστηρά έκτακτοι

Κομισιόν για Γερμανία: Οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι αναλογικοί και αυστηρά έκτακτοι

Σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, τα κράτη-μέλη μπορούν να επαναφέρουν εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, όταν αυτό είναι αναγκαίο και αναλογικό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά ελέγχων στα σύνορα μπορεί να είναι μια πιθανότητα, αλλά τέτοιου είδους έλεγχοι πρέπει να είναι απαραίτητοι και αναλογικοί, σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει τους χερσαίους ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, στο πλαίσιο αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής της. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τέτοια μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά έκτακτα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα επεκτείνει τους προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα για να αντιμετωπίσει, όπως ανέφερε, «την παράτυπη μετανάστευση και για να προστατεύσει τη χώρα από εξτρεμιστικές απειλές». Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα προστεθούν στους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, «ενισχύουμε την εσωτερική μας ασφάλεια μέσω συγκεκριμένης δράσης και συνεχίζουμε τη σκληρή μας στάση κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίτα Χίπερ, δήλωσε:

«Σε ό,τι έχει να κάνει με την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, η θέση της Κομισιόν είναι πολύ ξεκάθαρη. Αυτό χρειάζεται να γίνει με βάση τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, δηλαδή αυτό μπορεί να είναι μία πιθανότητα, αλλά βέβαια αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να είναι απαραίτητοι και αναλογικοί. Τέτοιας μορφής μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά έκτακτα».

Η Ανίτα Χίπερ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί για την απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας και πως «την αξιολογεί».

Κομισιόν για Γερμανία: Οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι αναλογικοί και αυστηρά έκτακτοι-1
Shutterstock

Εξήγησε ότι «σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, τα κράτη-μέλη μπορούν να επαναφέρουν εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, όταν αυτό είναι αναγκαίο και αναλογικό. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφή με τις γερμανικές αρχές και τις αρχές της ζώνης Σένγκεν και εργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη που έχουν εσωτερικούς ελέγχους».

Απαράδεκτες οι ουγγρικές απειλές

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις ανακοινώσεις των ουγγρικών αρχών, με την απειλή να στείλουν λεωφορεία με παράνομους μετανάστες στις Βρυξέλλες.

«Με μία λέξη είναι απαράδεκτο», είπε η Ανίτα Χίπερ, που σημείωσε ότι αυτή η ενέργεια, εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι ξεκάθαρη παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε., αλλά και καταπάτηση της ειλικρινούς συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

«Επιπροσθέτως, θα υπονομεύσει την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν στο σύνολό της. Γι’ αυτό η Κομισιόν είναι σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές, για να διαβεβαιώσει ότι τέτοιες ενέργειες δεν πραγματοποιούνται και ότι η Ουγγαρία απέχει από αυτές. Είμαστε επίσης σε επαφή με τις γειτονικές χώρες, αλλά και με τις υπηρεσίες δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητές μας με βάση τη Συνθήκη για να διαβεβαιώσουμε ότι γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με στοιχεία από ΕΡΤ και Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT