Οι νάρκες στοιχίζουν στην Ουκρανία 11 δισ. δολ. ετησίως

Οι νάρκες στοιχίζουν στην Ουκρανία 11 δισ. δολ. ετησίως

H εισβολή της Ρωσίας έχει οδηγήσει στην τοποθέτηση ναρκών, οι οποίες «δημιουργούν» απαγορευμένες περιοχές, μειώνοντας τις εξαγωγές και τα φορολογικά έσοδα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 11 δισ. δολάρια στοιχίζει στην Ουκρανία, ετησίως, η ναρκοθέτηση περιοχών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας και το Ινστιτούτο Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει υποχρεώσει τους αμυνόμενους σε τοποθέτηση ναρκών και τη δημιουργία «απαγορευμένων ζωνών», με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εξαγωγές και τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση των δύο φορέων. 

Οπως υπογραμμίζεται, η παρουσία των ναρκών θέτει προκλήσεις για την οικονομία της Ουκρανίας και τις προοπτικές ανάκαμψής της, μεταπολεμικά, ενώ συμβάλλει επίσης στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

«Αυτό δεν είναι μόνο ένα ουκρανικό ζήτημα» αποτελεί υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις, δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, εκτελεστικός πρόεδρος του Ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη παροχής βοήθειας στο Κίεβο, αναφορικά με την προοπτική της αποναρκοθέτησης.

«Ο κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί πίσω από την επείγουσα ανάγκη για αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας, όχι μόνο για να στηρίξει την οικονομική ανθεκτικότητα και ανάκαμψή της, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τρόφιμα για εκατοντάδες εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους παγκοσμίως».

Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, τα Ηνωμένα Εθνη εκτίμησαν πως ο πόλεμος έχει μετατρέψει την Ουκρανία στην πιο βαριά ναρκοθετημένη χώρα στον κόσμο.

Η έκθεση έδειξε ότι στα σημερινά επίπεδα, οι νάρκες και τα επικίνδυνα κατάλοιπα του πολέμου μειώνουν το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 11,2 δισ. δολάρια ετησίως, μέγεθος που ισοδυναμεί περίπου με το 5,6% του εθνικού της πλούτου.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT