Γερμανία: Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συζήτηση για τη μετανάστευση

Γερμανία: Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συζήτηση για τη μετανάστευση

Οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούσαν να κηρυχθεί η Γερμανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να λάβει μέτρα.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναδειχθεί στη Γερμανία το μεταναστευτικό, παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και την επιβολή ελέγχων στα χερσαία σύνορα, ενάντια στους όρους της συνθήκης Σένγκεν. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), που είχε κληθεί να συμμετάσχει στις συζήτησεις για την πολιτική περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης, αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση, καταγγέλλοντας απροθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης να λάβει μέτρα.

Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση είναι ακέφαλη» και πως «η προσπάθεια να βρεθεί κοινός δρόμος απέτυχε». Μιλώντας στην εφημερίδα BILD, υποστήριξε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός συνθηκολογεί ενώπιον της πρόκλησης της παράτυπης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ακέφαλη».

Επίσης, καταλόγισε στο κόμμα των Πρασίνων ότι «μπλοκάρει» τα μέτρα. «Ο συνασπισμός είναι πρασινο-μπλοκαρισμένος και δεν είναι ικανός να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Αυτή η αδυναμία δράσης αποτελεί απειλή για την τάξη και την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία. Η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα, όπως η συνολική απόρριψη στα σύνορα, συνιστά συνθηκολόγηση», δήλωσε ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Ζητούν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η κυβέρνηση της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες -SPD-, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι -FDP) επιβεβαίωσε την αποχώρηση της Χριστιανικής Ενωσης από τις συνομιλίες, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν όλη τη διάθεση να υιοθετήσουν τις προτάσεις της, ακόμη και στο θέμα των απορρίψεων στα σύνορα. «Σηκώθηκαν να φύγουν, ενώ πολλά θέματα δεν τα είχαμε ακόμη καν θίξει», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες.

O αρμόδιος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Τόρστεν Φράι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της δεν θα οδηγούσε σε επιπλέον απορρίψεις στα σύνορα, αλλά σε διαδικασίες εντός της Γερμανίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το CDU ήθελε μάλιστα να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να παρεκκλίνει από τις συνήθεις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δεν θεωρεί ότι υπάρχει η νομική βάση για κάτι τέτοιο.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσωρινή αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και προστασίας του κοινού από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αφορμή, η επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν και προφανής αιτία η διαρκής άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Στα μέτρα που επιβάλλονται περιλαμβάνεται και η απόρριψη της εισόδου μεταναστών στα σύνορα. Το ζήτημα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωση ότι οι χερσαίοι έλεγχοι δεν μπορούν παρά να είναι έκτακτο μέτρο και προσωρινό και πως οι κανόνες του Σένγκεν πρέπει να τηρούνται.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Πολωνίας στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να μιλά για «ακύρωση του Σένγκεν» και απαράδεκτη ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT