Τα στούντιο μανικιούρ παραμένουν δημοφιλή στο εμπόλεμο Κίεβο

Τα στούντιο μανικιούρ παραμένουν δημοφιλή στο εμπόλεμο Κίεβο

Η περιποίηση των νυχιών επιτρέπει στις γυναίκες της χώρας να βιώνουν μια ψευδαίσθηση κανονικότητας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρυσές δουλειές κάνουν τα «νυχάδικα», οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες ονυχοπεριποίησης, στην εμπόλεμη Ουκρανία. Παρότι ο καλλωπισμός μπορεί να μοιάζει με ασήμαντη δραστηριότητα εν μέσω πολέμου, για πολλές Ουκρανές αποτελεί σημαντική ιεροτελεστία της καθημερινότητας.

Η κοκεταρία, από την άλλη, δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες της Ουκρανίας να αποδείξουν ότι το φρόνημά τους παραμένει άκαμπτο. Ακόμη, όμως, και μια τόσο απλή διαδικασία γίνεται περίπλοκη σε καιρό πολέμου, με διακοπές ηλεκτρικού και σειρήνες αεράμυνας που ηχούν συνεχώς. Οι γυναίκες της Ουκρανίας, πάντως, προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Ευειδείς Ουκρανές συνεχίζουν να φορούν λαμπερά, μάξι φορέματα στις εξόδους τους στο Κίεβο, συνδυάζοντάς τα όμως με αθλητικά παπούτσια, ιδανικά για τρέξιμο μέχρι το πλησιέστερο καταφύγιο.

Ακόμη και γυναίκες που εργάζονται σε ανθρακωρυχεία, αντικαθιστώντας τους επίστρατους εργάτες, προτιμούν τα μακριά, κόκκινα νύχια. «Οι γυναίκες μας είναι ανίκητες», λέει η ονυχοτεχνίτης του κομμωτηρίου «Κούκλα», Ντόνα Τοντόροβα.

Οι Ουκρανές φημίζονται για τα προσεγμένα νύχια τους, ενώ οι επαγγελματίες της ονυχοπεριποίησης από την Ουκρανία είναι περιζήτητες σε κομμωτήρια και «νυχάδικα» σε όλη την Ευρώπη. Μετά τη ρωσική εισβολή, η διακόσμηση νυχιών πέρασε σε νέο επίπεδο, με τα πατριωτικά μοτίβα να κυριαρχούν. Επιχείρηση μανικιούρ στο Κίεβο διαφημίζεται στο Instagram ως εξής: «Διαλέξτε μας, επενδύστε στον θάνατο των εχθρών μας».

Μακάβρια οφέλη

Τα περίτεχνα νύχια επέτρεψαν μέχρι και την αναγνώριση σορών. Νοσηλεύτρια κλινικής στο Κίεβο, που σκοτώθηκε από πύραυλο, αναγνωρίσθηκε χάρη στο ροζ βερνίκι νυχιών της, διακοσμημένο με λευκές βούλες.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Μπούτσα, στούντιο μανικιούρ με το όνομα «Πρόφι» σε στρατηγικό σταυροδρόμι έγινε σκηνικό των χειρότερων μαχών.

Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του «νυχάδικου» πυροβολώντας εναντίον αυτοκινήτων και λεωφορείων, με την οικογένεια των ιδιοκτητών να κρύβεται στο υπόγειο. «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω τους πολλά σκουπίδια και μεγάλη καταστροφή», λέει η ιδιοκτήτρια του στούντιο μανικιούρ, η 54χρονη Ιρίνα Νταβίντοβιτς.

Σήμερα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, τα πατριωτικά μοτίβα σε νύχια έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι δημοφιλέστερες τάσεις σήμερα είναι το «γυμνό» στο χρώμα του δέρματος, το γαλλικό και το περιστασιακό παστέλ. «Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν πρακτικά στυλ. Το φυσικό είναι η νέα τάση», λέει η Τατιάνα Κραβτσένκο, σταρ νυχιού του στούντιο «Πρόφι» στην Μπούτσα.

Στο στούντιο «Κούκλα», μια 21χρονη ειδήμων της ονυχοδιακόσμησης, η οποία αποφάσισε από τα παιδικά της χρόνια ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή της, επιδεικνύει τις περίπλοκες δημιουργίες της κολλώντας μικροσκοπικές πεταλούδες στα νύχια των πελατισσών της ή τρυπώντας τα νύχια τους μιμούμενη την τεχνική του πίρσινγκ.

Ολες οι πελάτισσες στο «Κούκλα» έχουν πολεμικές ιστορίες να διηγηθούν. Η οικογένεια της ιδιοκτήτριας, Ταμάρα Γκουλίεβα, λειτουργούσε κάποτε στούντιο στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Τον Μάρτιο του 2022, ρουκέτα κατέστρεψε το κτίριο θρυμματίζοντας τις βιτρίνες του καταστήματος και σχεδόν όλο τον εξοπλισμό για πίλινγκ και μόνιμο μέικ απ.

Η Γκουλίεβα έφυγε για τη Γερμανία, μαζί με την οικογένειά της. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, επέστρεψε, παρά τις εκκλήσεις της μητέρας της, προκειμένου να είναι κοντά στον σύζυγό της, στρατιώτη στην πρώτη γραμμή. Η μητέρα και η αδελφή της έμειναν πίσω στη Γερμανία, όπου απασχολούνται σε «νυχάδικα», γνωρίζοντας ήδη μεγάλη επαγγελματική επιτυχία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT