Προπαγάνδα και ειρωνίες στο νέο λεύκωμα Τραμπ

Προπαγάνδα και ειρωνίες στο νέο λεύκωμα Τραμπ

Τι λέει για ηγέτες άλλων χωρών

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το τρίτο κατά σειρά λεύκωμα φωτογραφιών, γνωστό και ως βιβλίο σαλονιού (coffee table book), εξέδωσε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολυτελής έκδοση έχει τίτλο «Σώστε την Αμερική» και αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του Τραμπ να εκμεταλλευθεί οικονομικά τη θητεία του. Ο τέως πρόεδρος έχει πουλήσει μέχρι στιγμής σοκολατάκια, αθλητικά παπούτσια, βίβλους, ανταλλάξιμες κάρτες, ακόμη και κομμάτια ύφασμα από το σακάκι που φορούσε όταν φωτογραφήθηκε από την αστυνομία μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του πέρυσι στην Ατλάντα.

Στην τρίτη του πολυτελή τέτοια έκδοση από το 2021, με τιμή λιανικής 99 δολάρια (499 με αφιέρωση), ο Τραμπ προσφέρει στον αναγνώστη ξενάγηση στον Λευκό Οίκο, γράφοντας ο ίδιος τις λεζάντες των εικόνων, με ύφος «ειρωνικό, αφ’ υψηλού, κουτσομπολίστικο, υπερβολικό και με διάσπαρτη αυθαίρετη χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων», όπως αναφέρει σε άρθρο των Times της Νέας Υόρκης ο Σον Μακ Κρις.

Η γεωπολιτική προσέγγιση

Το πόνημα αποκαλύπτει την προσέγγιση του Τραμπ στα γεωπολιτικά ζητήματα, λειτουργώντας παράλληλα και σαν κείμενο πολιτικής προπαγάνδας. Οι σχέσεις του τέως προέδρου με ηγέτες του πλανήτη κυριαρχούν στο βιβλίο.

«Το μέλλον δεν ανήκει στους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης», γράφει ο Τραμπ σε μια από τις λεζάντες του, που τον εμφανίζει να μιλάει σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στην ομιλία του αυτή ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «ψυχικά υγιέστατη διάνοια», προκαλώντας σοκ στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Συμμαχίας.

Το βιβλίο χαρακτήρισε «οκνηρό» η Μάργκαρετ Χάρτμαν, του περιοδικού New York Magazine, επισημαίνοντας ότι η αναλογία κειμένων προς εικόνες είναι ιδιαίτερα χαμηλή. «Περνάς 15 σελίδες χωρίς καθόλου κείμενο, ενώ πολλές φωτογραφίες είναι παραπλήσιες. Η λεζάντα στις σελίδες 48 και 49 είναι πανομοιότυπη και κανείς δεν το παρατήρησε…», γράφει η Χάρτμαν.

Οι απομονωτικές τάσεις του Τραμπ ξεδιπλώνονται στις σελίδες του τελευταίου του βιβλίου με σχεδόν χαριτωμένο τρόπο. Στη φωτογραφία της επίσκεψής στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας το 2019 για τη σύνοδο των G7, ο Τραμπ γράφει στη λεζάντα: «Ο κόσμος αλλάζει τόσο πολύ. Από τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι δεν είναι πια στην εξουσία».

Το συγκρότημα White Stripes προστέθηκε χθες στα μουσικά σχήματα που έχουν απαγορεύσει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να χρησιμοποιεί τη μουσική τους.

Αναφερόμενος στην Αγκελα Μέρκελ, γράφει: «Η Αγκελα δεν είναι πια επικεφαλής της Γερμανίας. Παρότι πολλοί νόμιζαν ότι δεν τα πήγαινα καλά μαζί της, τα πήγα περίφημα μαζί της», ενώ θυμάται «σφάλματα» τα οποία διέπραξε η Μέρκελ, σύμφωνα με τον ίδιο. Η τελευταία φωτογραφία, που δεν διαθέτει λεζάντα, εμφανίζει τη Μέρκελ να κρατάει το κεφάλι της.

Θεωρίες συνωμοσίας

Η ιστορική πραγματικότητα δεν μοιάζει να απασχολεί πολύ το βιβλίο. Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τη θεωρία ότι η μητέρα του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό «σχετίζεται με κάποιον τρόπο» με τον Φιντέλ Κάστρο. «Πολλοί λένε ότι ο Τριντό είναι γιος του. Λέει ότι δεν είναι, αλλά πώς στο διάολο θα το ήξερε!», γράφει ο πρώην πρόεδρος.

Ο Τραμπ μοιάζει στο βιβλίο να νιώθει πιο άνετα με τους αντιπάλους των ΗΠΑ. Κάτω από φωτογραφία του με τον Σι Τζινπίνγκ, γράφει: «Τα πήγαινα πάντα ΠΕΡΙΦΗΜΑ με τον πρόεδρο Σι, αλλά ο COVID τα χάλασε όλα!» Οι φωτογραφίες του Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν καταλαμβάνουν δέκα σελίδες.

Το πολυτελές λεύκωμα περιλαμβάνει και μια απειλή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της εταιρείας Meta. Φωτογραφία εμφανίζει τον εμπνευστή του Facebook να κάθεται στο οβάλ γραφείο απέναντι από τον Τραμπ.

Η λεζάντα γράφει: «Μου είπε ότι κανείς δεν είχε τέτοιο λογαριασμό στο Facebook όπως εγώ. Την ίδια ώρα όμως και για άγνωστο λόγο το έστρεψε εναντίον μου. Τον παρακολουθούμε στενά και αν κάνει κάτι παράνομο αυτή τη φορά, θα τελειώσει τη ζωή του στη φυλακή».

Στο μεταξύ, αγωγή στην αστική δικαιοσύνη κατέθεσαν χθες τα μέλη του δημοφιλούς συγκροτήματος ροκ White Stripes, Τζακ και Μεγκ Ουάιτ, για «κατάφωρη κατάχρηση» τραγουδιού τους σε προεκλογικό σποτ του Τραμπ.

Σε μήνυμά του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, ο Ουάιτ μοιράστηκε την πρώτη σελίδα της αγωγής με τους ακολούθους του, γράφοντας από κάτω: «Αυτή η μηχανή μηνύει φασίστες». Την αγωγή κατέθεσαν οι Ουάιτ ύστερα από προειδοποίηση προς μέλος της εκστρατείας Τραμπ εξαιτίας των μηνυμάτων του υπέρ του τέως προέδρου, με μουσική επένδυση του συγκροτήματος.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ουάιτ είχε γράψει στην πλατφόρμα Χ: «Μη σας περάσει καν από το μυαλό να χρησιμοποιήσετε τη μουσική μου, φασίστες. Ερχονται αγωγές από τους δικηγόρους μου (για να προστεθούν στις άλλες 5.000 που σας έχω ήδη κάνει)».

Το συγκρότημα των White Stripes είναι ένα από τα πολλά μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες που έχουν απαγορεύσει στον Τραμπ να χρησιμοποιεί τη μουσική τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Σελίν Ντιόν, ο Νιλ Γιανγκ, η Μπιγιονσέ, οι Foo Fighters και οι Abba.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τον Τραμπ να ισοψηφεί σχεδόν με την Κάμαλα Χάρις. Η σφυγμομέτρηση των New York Times και του Siena College εμφανίζει τον Τραμπ να προηγείται με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα της Χάρις, με 48% έναντι 47%, με την έρευνα να έχει ποσοστό σφάλματος 3%.

Την Κυριακή, δημοσκόπηση του δικτύου CBS έδειχνε και αυτή ότι η κούρσα για την προεδρία θα είναι αμφίρροπη στις κρισιμότερες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν όπου η Χάρις προηγείται με μικρή διαφορά, το Ουισκόνσιν (50% Χάρις, 49% Τραμπ) και την Πενσιλβάνια, όπου Τραμπ και Χάρις ισοψηφούν.

Τα στοιχεία αυτά, παρότι ανησυχητικά για την εκστρατεία Τραμπ σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη δημοτικότητα της Κάμαλα Χάρις, δείχνουν ότι ο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων του Τραμπ παραμένει αρραγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT