Τα «αγκάθια» για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν

Τα «αγκάθια» για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν

Σαφείς προειδοποιήσεις των πολιτικών ομάδων προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα έχει στη διάθεσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να καταλήξει στην τελική σύνθεση και δομή του νέου κολλεγίου των Επιτρόπων της, εν μέσω αντιδράσεων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καταμερισμό των χαρτοφυλακίων, μετά τις πρόσφατες διαρροές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει τη νέα ομάδα της στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σ.σ τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), σήμερα το πρωί. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου με επίσημη δικαιολογία την αλλαγή υποψηφίου από την Σλοβενία, που υπό την πίεση της προέδρου της Κομισιόν, επέλεξε τελικά την πρώην διπλωμάτη Μάρτα Κος. «Η Κομισιόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναβληθεί η παρουσίαση από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν της σύνθεσης του μελλοντικού κολλεγίου» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπός της, Ερίκ Μαμέρ.

Η υποψηφιότητα της Κος θα πρέπει, ωστόσο, να λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας, την ερχόμενη Παρασκευή. Στο μεταξύ, η απόσυρση του υποψηφίου Τόμας Βέσελ δεν εγγυάται την επιτυχή επικύρωση της Μάρτας Κος από τους Σλοβένους βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωμάτης αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση πρέσβεως στην Ελβετία το 2020, ύστερα από έρευνες που αφορούσαν τον τρόπο συμπεριφοράς της έναντι των υπαλλήλων της πρεσβείας. Ο τότε πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα υπενθύμισε χθες με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι οι ενέργειες της Κος ισοδυναμούσαν με «παρενόχληση». Η ίδια, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα, πάντως, με κοινοβουλευτικές πηγές το πρόβλημα της ανάθεσης συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων – που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε σοσιαλιστές και φιλελεύθερους – ενδεχομένως να οδήγησε την πρόεδρο της Κομισιόν σε αναβολή της παρουσίασης της δομής και σύνθεσης της νέας ομάδας της. Μέσα στις επόμενες μέρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί εκ νέου τον καταμερισμό των χαρτοφυλακίων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στη διάρκεια των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι σοσιαλιστές ήδη εξέφρασαν δημόσια την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, η επιλογή υποψηφίου της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο Ραφαέλε Φίτο θα λάβει θέσει εκτελεστικού αντιπροέδρου, στην επόμενη Κομισιόν. Η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών- που θα έχει μόνο τέσσερις επιτρόπους, λόγω των αντίστοιχων κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, – ανησυχεί ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ήδη «ποντάρει» σε συνεργασία με τους υπερεθνικιστές της Μελόνι, την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού κόμματος, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ και Στέφαν Λεβέν προειδοποίησαν χθες ότι «τα όσα δημοσιεύονται για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύουν να υπερβούν τη συμφωνία που είχαμε με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν. Ως ευρωπαϊκή, σοσιαλιστική οικογένεια ήρθε η ώρα να στείλουμε σαφή προειδοποίηση».  

Σχολιάζοντας τη διαρροή για τον Ιταλό Ραφαέλε Φίτο αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «προληπτική ένταξη της Ομάδας ECR στην καρδιά της Επιτροπής (…) θα ήταν μια συνταγή για την απώλεια της υποστήριξης των προοδευτικών» και προσθέτουν «υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία με φιλοευρωπαϊκή συμφωνία. Πρέπει να εφαρμοστεί». Οι σοσιαλιστές ανησυχούν ότι η νέα Κομισιόν δεν θα αντανακλά βασικές ευρωπαϊκές αξίες και προοδευτικές προτεραιότητες. Εάν συμβεί αυτό, προειδοποιούν ότι «θα είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατον να στηρίξουμε τους Επιτρόπους, που θα παρουσιάσει η φον ντερ Λάιεν».

Οι ομάδες των πρασίνων και φιλελεύθερων, που στήριξαν την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Ιούλιο, επίσης προειδοποίησαν για την περίπτωση του Ραφαέλε Φίτο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπας Έικχάουτ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ότι ίσως χρειαστεί να καταψηφίσουν όλη τη νέα Κομισιόν. «Δεν ξέρουμε πώς θα ψηφίσουμε ακόμα» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο δρόμος των επιτρόπων προς τις ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, που προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT