Μόσχα: Η Ρωσία μπορεί να συνεργαστεί με την Κίνα, αν υπάρξει απειλή από τις ΗΠΑ

Μόσχα: Η Ρωσία μπορεί να συνεργαστεί με την Κίνα, αν υπάρξει απειλή από τις ΗΠΑ

«H Μόσχα και το Πεκίνο θα απαντήσουν στην πολιτική “διπλού περιορισμού” που ακολουθούν οι ΗΠΑ, με “διπλή αντίδραση”», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις δυνατότητές τους, στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν απειλή από τις ΗΠΑ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαρία Ζαχάροβα, έπειτα από ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην Ιαπωνία, είπε ότι η συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο «δεν στοχεύει σε τρίτες χώρες».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «η Μόσχα και το Πεκίνο θα απαντήσουν στην πολιτική “διπλού περιορισμού” που ακολουθούν οι ΗΠΑ, με “διπλή αντίδραση”».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Japan Times, στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αναπτύξουν ένα πυραυλικό σύστημα μεσαίας εμβέλειας Typhon στην Ιαπωνία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε πως «είναι σαφές ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θα αντιδράσουν στην εμφάνιση πρόσθετων και πολύ σημαντικών πυραυλικών απειλών και η αντίδρασή τους δεν θα είναι πολιτική, κάτι που έχει επίσης επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από τις δύο χώρες».

Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν μια στρατηγική εταιρική σχέση που δεν ήταν επιθετική στις προθέσεις της.

«Οι σχέσεις μας δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών… και η διπλή αντίδραση δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό. Αυτή είναι μια αμυντική θέση, δεν είναι μια πρωτοβουλία να στοχεύσουμε άλλες χώρες», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Reuters. «Αν όμως εφαρμόζεται μια επιθετική πολιτική εναντίον μας από ένα κέντρο, γιατί να μη συνδυάσουμε τις δυνατότητές μας και να μη δώσουμε την κατάλληλη απάντηση;» πρόσθεσε.

Το 2022, λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια». Τον Μάιο του 2024 συμφώνησαν να εμβαθύνουν την «ολοκληρωτική εταιρική σχέση και στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών για μια νέα εποχή.

Και παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ανακοινώσει επίσημη στρατιωτική συμμαχία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία «συμμάχους με όλη τη σημασία της λέξης».

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει μαζί στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών ασκήσεων που ξεκίνησαν την Τρίτη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που παρέστη στην έναρξη των ασκήσεων, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στις προσπάθειες να ξεπεράσουν τη Ρωσία με την οικοδόμηση της στρατιωτικής της δύναμης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT