Τουρκία: Αντίδραση Τσελίκ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου

Τουρκία: Αντίδραση Τσελίκ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας έκανε λόγο για μια εξέλιξη που «θα εμβαθύνει τα προβλήματα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου σχολίασε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που «θα εμβαθύνει τα προβλήματα». 

«Μια ερώτηση που μας τέθηκε αφορούσε το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου”. Είχα κάνει και παλαιότερα μια δήλωση σχετικά με το θέμα το 2020, όταν οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της “Νότιας Κύπρου”. H πηγή της αστάθειας και της αδυναμίας λύσης στο νησί είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση», τόνισε ο Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέφερε για το θέμα της κατάργησης του εμπάργκο όπλων πως από το 2020 η τουρκική κυβέρνηση τόνιζε ότι «δεν εξυπηρετεί ούτε την ειρήνη ούτε την επίλυση». 

«Τώρα, η σύναψη μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας είναι μια εξέλιξη που θα εμβαθύνει τα προβλήματα και θα ενθαρρύνει κι άλλο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση όσον αφορά τις συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία. Σε όλη αυτή την κατάσταση, εμείς βλέπουμε ξεκάθαρα το ποιος και το τι θέλει να κάνει στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος έχει γεμίσει από πάρα πολλά πολεμικά πλοία, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι βάρκες», σημείωσε ο Τσελίκ και συνέχισε:

«Πρόκειται για μια προσέγγιση που σαμποτάρει τον διάλογο και ενθαρρύνει αυτούς που δεν επιθυμούν μια λύση και αυτούς που απαιτούν την ανομία, ενώ θα έπρεπε να υπάρξει σταθερός βηματισμός προς τον διπλωματικό διάλογο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση που πρέπει να απορριφθεί». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσελίκ τόνισε πως «ότι κι αν συμβεί, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει την ιστορική της αλληλεγγύη προς την “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου” με τον πιο έντονο τρόπο». 

Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τη σειρά του τον «Οδικό Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε την υπογραφή οδικού χάρτη για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Συμφωνούμε με τις απόψεις που εκφράζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) για το θέμα αυτό και υποστηρίζουμε πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της ΤΔΒΚ.

Αυτά τα βήματα των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπονομεύουν την ουδέτερη θέση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Κύπρου και δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα θα πρέπει να επανεξεταστούν. Η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT