Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ – Τουλάχιστον 14 νεκροί

Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ – Τουλάχιστον 14 νεκροί

Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 18 ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση εγκλωβισμένων στα ερείπια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων, στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς που σχεδίαζαν επιθέσεις μέσα από το σχολείο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου Αουντα στη Νουσεϊράτ, εκεί μεταφέρθηκαν 10 από τους νεκρούς, ενώ ακόμη τέσσερις σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων Αλ-Ακσα στην Ντέιρ Αλ-Μπάλα. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 18 ενώ διασώστες αναζητούν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια του σχολείου.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, ένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν κόρη ενός από τους διασώστες της. 

IDF: «Ηταν κέντρο διοίκησης της Χαμάς»

Την αεροπορική επιδρομή επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF), που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στόχος του ήταν ομάδα μελών της Χαμάς, που είχε ενσωματώσει αίθουσα διοίκησης στο σχολείο Αλ-Τζάουνι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και ότι εκεί σχεδίαζε επιθέσεις κατά του στρατού.

Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ – Τουλάχιστον 14 νεκροί-1
Φωτ. αρχείου / AP Photo/Lefteris Pitarakis

Το σχολείο, όπως και άλλα σχολεία του ΟΗΕ, χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας. Ο IDF υποστηρίζει ότι έλαβε «πολλά μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, εναέριας επιτήρησης και άλλων πληροφοριών για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, εκμεταλλευόμενη βάναυσα τους πολιτικούς θεσμούς και χρησιμοποιώντας τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα για τρομοκρατικές δραστηριότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξι επιθέσεις σε σχολεία από την 1η Αυγούστου

Το σχολείο Αλ-Τζάουνι είναι τουλάχιστον το έκτο που γίνεται στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών ή αεροπορικών επιδρομών από την 1η Αυγούστου με δεδηλωμένο στόχο τη Χαμάς, αλλά και με απώλειες σε ζωές αμάχων, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο μετά τους συνεχείς εκτοπισμούς τους:

  • Την 1η Αυγούστου, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 29 τραυματίστηκαν σε επίθεση στο σχολείο Ντάνα Αλ-Μουγράμπι.
  • Στις 3 Αυγούστου, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Χαμάμα στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν, βόρεια της πόλης της Γάζας.
  • Στις 4 Αυγούστου, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στα σχολεία Νασρ και Χασάν Σαλάμα, δυτικά της πόλης της Γάζας.
  • Στις 8 Αυγούστου, έπειτα από βομβαρδισμό στα σχολεία Αμπντούλ Φατάχ Χαμούντα και Αλ-Ζάχρα σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
  • Στις 10 Αυγούστου, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν μετά από πολλαπλό βομβαρδισμό στο σχολείο Αλ-Τάμπιν, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Πηγή: Associated Press, Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT