Πούτιν: Θα εξετάσουμε περιορισμούς στις εξαγωγές ουρανίου, τιτανίου και νικελίου

Πούτιν: Θα εξετάσουμε περιορισμούς στις εξαγωγές ουρανίου, τιτανίου και νικελίου

Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι περιορισμοί δεν χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και πως δεν πρέπει να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία της χώρας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές ουρανίου, τιτανίου και νικελίου, ως αντίποινα κατά της Δύσης.

«Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένους τύπους προϊόντων με τα οποία προμηθεύουμε την παγκόσμια αγορά», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. Στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Ισως πρέπει να σκεφθούμε κάποιους περιορισμούς, σε ουράνιο, τιτάνιο και νικέλιο».

Πρόσθεσε δε πως παρόμοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να τεθούν και σε άλλα προϊόντα, λέγοντας πως η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, διαμαντιών και χρυσού. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί δεν χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και πως δεν πρέπει να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Οι αναφορές του Πούτιν προκάλεσαν άνοδο στις τιμές του νικελίου και ενίσχυσαν τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης ουρανίου. Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ουρανίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Nuclear Association.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υπογράψει νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, η εμπορική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1 δισ. ετησίως. Το 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ήταν πρώτες στον κατάλογο των εισαγωγέων ρωσικού ουρανίου, με τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, το Καζακστάν και τη Γερμανία να ακολουθούν.

Η Ρωσία είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως σφουγγαριού τιτανίου, η κύρια πρώτη ύλη για την κατασκευή κραμάτων τιτανίου, που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική, τη ναυπηγική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά διαθέτει δικά της ορυκτά αποθέματα τιτανίου. Η ρωσική Nornickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διυλισμένου νικελίου στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT