Τα extreme sports πάνε περίπατο στο Διάστημα

Τα extreme sports πάνε περίπατο στο Διάστημα

Ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν, επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, θα επιχειρήσει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο της ιστορίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν, επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, θα επιχειρήσει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στην ιστορία του διαστήματος. Για να πετύχει τον στόχο του, συνεργάστηκε με τον CEO της SpaceX, Ελον Μασκ, εξαγοράζοντας βόλτες με διαστημικά σκάφη και βοηθώντας στην ανάπτυξη ολοκαίνουργιων διαστημικών στολών.

Ομως, το “Spacewalking” θεωρείται το πιο επικίνδυνο μέρος μιας διαστημικής αποστολής, μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους και την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα και απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση.

Οπως εξηγεί στο Associated Press o Κρις Κάσιντι, βετεράνος αστροναύτης της NASA, «oι διαστημικοί περίπατοι είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το να μπεις σε ένα διαστημόπλοιο και να το πιλοτάρεις». Ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι τους κινδύνους του διαστημικού περιπάτου: δούλευε έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2013 όταν ο συνεργάτης του, ο Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο, παραλίγο να πνιγεί.

Το κράνος του Παρμιτάνο γέμισε με νερό από το σύστημα ψύξης της στολής του και οριακά πρόλαβε να επιστρέψει στο διαστημόπλοιο. Οπως λέει, αν είχαν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο «η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική».

Για τον Κάσιντι υπάρχει κίνδυνος οι πλούσιοι που θέλουν να «περπατήσουν» στο διάστημα να βιαστούν να το κάνουν χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση, ενώ ο αναλυτής κινδύνου και καταστροφών στο University College του Λονδίνου, Ιλαν Κέλμαν, υπογραμμίζω ότι ο κίνδυνος θανάτου ελλοχεύει.

«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τον κίνδυνο», αναφέρει. «Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με οποιονδήποτε συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα, να ξέρει ότι είναι μικρή η πιθανότητα διάσωσης αν κάτι σοβαρό πάει στραβά».

Ο διαστημικός περίπατος του Αϊζακμαν και της μηχανικού Σάρα Γκίλις πάντως δεν θα μοιάζει με αυτό που συνήθως συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου οι αστροναύτες «επιπλέουν» στο κενό για να κάνουν επισκευές. Οι δυο τους θα βγουν ελάχιστα έξω από την κάψουλα, καθώς θα βρίσκονται περίπου 700 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Επίσης, το τετραμελές πλήρωμα θα δοκιμάσει τις νέες στολές, που θα εκτεθούν στο κενό του διαστήματος, καθώς η κάψουλα Dragon που θα τους μεταφέρει, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα διαστημικά οχήματα, στερείται αεραγωγού.

Για τον Αϊζακμαν, το άδειασμα της καμπίνας από αέρα και στη συνέχεια η αποκατάστασή του είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι της προσπάθειας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάτι λάθος σε αυτό το ταξίδι ή να το παραμερίσουμε. Θα βγούμε έξω για αρκετό χρόνο για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να λάβουμε τα δεδομένα».

Για ασφάλεια, ο Αϊζακμαν και η Γκίλις θα στηρίζουν πάντα το πόδι ή το χέρι τους στην κάψουλα ή στο στήριγμα που μοιάζει με σκάλα που θα τοποθετήσουν πάνω από την καταπακτή. Θα αναδυθούν εναλλάξ από την καταπακτή, περνώντας ο καθένας από 15 έως 20 λεπτά έξω, καθώς θα κινούνται και θα δοκιμάζουν τις στολές τους. Οι συνάδελφοί τους μέσα στη κάψουλα, η μηχανικός της SpaceX Αννα Μίνον και ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Σκοτ «Κιντ» Πότιτ, θα παρακολουθούν τον διαστημικό περίπατο από μέσα.

Ολόκληρος ο διαστημικός περίπατος δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες. 

Ο Αϊζακμαν αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα επένδυσε στη διαστημική πτήση.

Μέχρι σήμερα, 263 άτομα από δώδεκα χώρες έχουν πραγματοποιήσει διαστημικούς περιπάτους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της NASA, με πρώτο στη λίστα τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ το 1965 με τον Εντ Γουάιτ της NASA να ακολουθεί.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT