Λιθουανία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να καταρρίπτει ρωσικά drones εντός των βαλτικών χωρών

Λιθουανία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να καταρρίπτει ρωσικά drones εντός των βαλτικών χωρών

Η δήλωση του υπουργού Αμυνας της Λιθουανίας έρχεται μετά τη συντριβή ρωσικού drone, ιρανικής κατασκευής, στη Λετονία. Η αποστολή του ΝΑΤΟ «πρέπει μπορεί αμέσως να καταστρέφει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Λαουρίνας Καστσιούνας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στις χώρες της Βαλτικής, πρέπει να καταρρίπτουν τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του εναερίου χώρου της Λιθουανίας και των γειτονικών της χωρών.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τη συντριβή ρωσικού drone Shahed, ιρανικής κατασκευής, στη Λετονία, την περασμένη εβδομάδα. Μετά την ένταξη των τριών βαλτικών χωρών στο ΝΑΤΟ το 2004, ο εναέριος χώρος τους περιπολείται από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, καθώς οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εναέρια μέσα.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση του εναερίου χώρου των κρατών της Βαλτικής, «πρέπει όχι μόνο να περιπολεί αλλά και, εάν είναι απαραίτητο, εάν είναι δυνατό, εάν ο καιρός το επιτρέπει, να συντομεύει τη λήψη των αποφάσεων ώστε να μπορεί αμέσως να καταστρέφει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαουρίνας Καστσιούνας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι των χωρών της Βαλτικής κάλεσαν επίσης το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την εφαρμογή του μοντέλου της εκ περιτροπής αντιαεροπορικής άμυνας. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν επαρκώς συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο έδαφος, αλλά συμφώνησαν πέρυσι σε ένα σχέδιο ανάπτυξής τους βραχυπρόθεσμα στην ανατολική πτέρυγα στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της Ρωσίας.

Τον Απρίλιο, η Ολλανδία ανέπτυξε σύστημα πυραύλων Patriot για ασκήσεις στη Λιθουανία, αλλά οι βαλτικές χώρες θέλουν η αντιαεροπορική άμυνα της περιοχής να διασφαλίζεται μόνιμα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι η Βαρσοβία πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που απειλούν το έδαφός της όταν βρίσκονται ήδη πάνω από τη γειτονική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT