Τείχος ασφαλείας στα ψεύδη του Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη του ντιμπέιτ ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε κατάφωρα ψευδή δήλωση: ότι κυβερνήτης είχε εγκρίνει τη θανάτωση βρεφών στη γέννα. Η συντονίστρια της συζήτησης, Λίνζι Ντέιβις, διέκοψε τον Τραμπ λέγοντας: «Δεν υπάρχει πολιτεία όπου η θανάτωση μωρών είναι νόμιμη».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο έτερος συντονιστής, Ντέιβιντ Μιούιρ, διόρθωσε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι Αϊτινοί μετανάστες τρώνε σκύλους και γάτες στο Οχάιο, επισημαίνοντας ότι ο δήμαρχος της επίμαχης πόλης διέψευσε τέτοια περιστατικά.

Οι ανταλλαγές αυτές μεταξύ Τραμπ και δημοσιογράφων του δικτύου ABC, που διοργάνωσε το ντιμπέιτ, αποτελούν ρήξη με την τακτική των ΜΜΕ, τα οποία έπαψαν εδώ και χρόνια να αμφισβητούν τις υπερβολές και τα ψεύδη του Τραμπ.

Χρησιμοποιώντας ήρεμο, αλλά αποφασιστικό τόνο φωνής, οι δύο συντονιστές διέψευσαν και άλλους ισχυρισμούς του Τραμπ, όπως σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα. Στην αποκαλυπτική εικόνα ενός έθνους σε κατάρρευση, που παρουσίασε ο Τραμπ, οι δημοσιογράφοι στο πάνελ του ABC απάντησαν ευγενικά: «Οπως γνωρίζετε, το FBI αναφέρει ότι το έγκλημα υποχωρεί».

Οι δημοσιογράφοι και η Χάρις δεν συγκρούσθηκαν, με επικριτές των συντονιστών να υπενθυμίζουν ότι απέφυγαν να θέσουν συμπληρωματική ερώτηση στην αντιπρόεδρο για το φιάσκο της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και για τις μεταβαλλόμενες θέσεις της για την άντληση πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα, γνωστό ως fracking.

Ο Τραμπ, όμως, εκστόμισε τουλάχιστον δώδεκα επιβεβαιωμένα ψεύδη, ενώ η Χάρις επέλεξε να δώσει κάποιες παραπλανητικές και αμφιλεγόμενες απαντήσεις, που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κατάφωρα ψεύδη. Οι οπαδοί του Τραμπ, όμως, επιμένουν ότι οι συντονιστές ήταν μεροληπτικοί απέναντι στη Χάρις.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο πρωτότοκος γιος του Τραμπ, Ντον τζούνιορ, χαρακτήρισε «κιτρινιάρηδες» τους συντονιστές, ενώ ο σχολιαστής του FoxNews, Σον Χάνιτι, είπε ότι το δίκτυο ABC ήταν ο μεγάλος ηττημένος του ντιμπέιτ.

Οι επιθέσεις αυτές δεν αναμένεται, όμως, να έχουν αποτέλεσμα. Ο Μιούιρ είναι ο δημοφιλέστερος εκφωνητής ειδήσεων στη χώρα, ενώ το δελτίο του έχει περισσότερους τηλεθεατές από εκείνα του αστέρα του Fox, Σον Χάνιτι.

Μαζί με την Ντέιβις, ο Μιούιρ παρουσιάζει κυριακάτικη πολιτική εκπομπή. Ο Τραμπ είχε επιλέξει τον Μιούιρ για την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ορκωμοσία του το 2017.

Λίγες ώρες πριν από το ντιμπέιτ ο Τραμπ είχε επιτεθεί στη διεύθυνση ειδήσεων του δικτύου ABC, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη» και «πιο μοχθηρή» και υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου του δικτύου Τζορτζ Στεφανόπουλου, κατηγορώντας τον ότι έβλαψε τη φήμη του. Ο Τραμπ αποδέχθηκε, όμως, τους κανόνες που έθεσε το ABC για το ντιμπέιτ και δεν ήγειρε αντιρρήσεις για τους συντονιστές.

Μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, ο Τραμπ επανέλαβε σλόγκαν που επινόησαν οπαδοί του και εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο την αγανάκτησή του, για να εξαπλωθεί ταχύτατα στον γαλαξία της αμερικανικής Δεξιάς: «Τρεις εναντίον ενός».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT