Χάρις vs Τραμπ: Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα σε πλατό και παρασκήνια

Χάρις vs Τραμπ: Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα σε πλατό και παρασκήνια

Ειρωνικά χαμόγελα, σφιγμένα χείλη, εκνευρισμός, μειδιάματα στο ντιμπέιτ, στη λήξη του οποίου οι δύο αντίπαλοι δεν έκαναν χειραψία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η τηλεοπτική λεκτική αψιμαχία μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, ξένοι δημοσιογράφοι και Αμερικανοί χρήστες του X έγραφαν ότι η ανυπομονησία και το άγχος για την έκβαση του ντιμπέιτ, τους αρρώσταινε. Μετά την τόσο κακή επίδοση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ του Ιουνίου, προχθές το βράδυ πολλοί Δημοκρατικοί ανησυχούσαν μήπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει την ίδια τύχη. Σύντομα όμως οι αμφιβολίες τους αντικαταστάθηκαν από ανακούφιση, ακόμη και ενθουσιασμό.

Με μια κίνηση που φάνηκε να εκπλήσσει τον τέως πρόεδρο, η Χάρις έδειξε τη δυναμική της από την αρχή. Μπαίνοντας στο πλατό του ABC News στη Φιλαδέλφεια, προχώρησε προς το μέρος του Τραμπ και του έσφιξε το χέρι, λέγοντάς του: «Κάμαλα Χάρις, ας έχουμε ένα καλό ντιμπέιτ». «Χαίρομαι που σας βλέπω, ας διασκεδάσουμε», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά οι καλοσύνες μεταξύ των δύο σταμάτησαν εκεί.

Για την επόμενη μιάμιση ώρα ο Τραμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κοιτάξει τη Χάρις στα μάτια, διατηρώντας πεισματικά το πρόσωπό του στραμμένο στην ευθεία και όχι στα αριστερά του, όπου βρισκόταν εκείνη. Η Χάρις, αντίθετα, κοιτούσε συχνά προς το μέρος του τέως προέδρου, με τις εκφράσεις του προσώπου της να έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία μέρα.

Οταν ο Τραμπ δήλωσε ότι η Χάρις είναι «μαρξίστρια, όπως και ο πατέρας της», εκείνη, κοιτώντας σταθερά προς την κατεύθυνσή του, ανασήκωσε τα φρύδια της, χαμογέλασε ειρωνικά και ακούμπησε το χέρι της στο πιγούνι, δείχνοντας ότι αμφισβητεί τα λεγόμενά του. Οταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στην «εκπληκτική δουλειά που κάναμε στην πανδημία», η Κάμαλα μειδίαζε.

Παρότι στην αρχή του ντιμπέιτ η αντιπρόεδρος έμοιαζε να είναι αγχωμένη, με τον λαιμό της να κομπιάζει και το στόμα της να μοιάζει στεγνό, σύντομα οι επιθέσεις της προς τον Τραμπ και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερνε να τον ταράζει, φάνηκε να της προσδίδουν μεγαλύτερη δυναμική.

Αφότου τόνισε ότι λόγω εξάντλησης και βαρεμάρας ο κόσμος φεύγει νωρίς από τις πολιτικές συγκεντρώσεις του Τραμπ, ο ίδιος εξοργίστηκε. Μιλώντας για το μέγεθος των συγκεντρώσεών του, κουνούσε το δεξί του χέρι με τρόπο δηκτικό. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν ανέφερε ψευδώς ότι μετανάστες στο Οχάιο τρώνε τα κατοικίδια των γειτόνων τους, η Χάρις ξεκίνησε να γελάει, κουνώντας το κεφάλι της αριστερά και δεξιά.

Αλλοτε μισόκλεινε τα μάτια της ή τα ανοιγόκλεινε ταχύτατα όσο μιλούσε ο Τραμπ, προσπαθώντας να κρύψει τον εκνευρισμό της, ενώ εκείνος σε στιγμές έντονης ενόχλησης έσφιγγε τα χείλη του ή σήκωνε τα φρύδια του, χαμογελώντας σαρκαστικά, όπως όταν η Χάρις δήλωσε ότι είναι αδύναμος και κάνει λάθη σε θέματα εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του CBS News, η οποία βρισκόταν στον χώρο του ντιμπέιτ, πίσω από τις κάμερες τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαλείμματος ο Τραμπ ανάσανε βαθιά και έφυγε από τη σκηνή χωρίς να ρίξει ματιά στη Χάρις. Εκείνη έγραφε στο σημειωματάριό της, πράγμα που έκανε και κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά νερό και έστρωσε το πουκάμισό της. Οταν ο Τραμπ επέστρεψε στο πλατό δεν κοιτάχτηκαν, ούτε απηύθυναν τον λόγο ο ένας στον άλλον.

Οταν πια τελείωσε το ντιμπέιτ, έπειτα από μιάμιση ώρα επιθέσεων και αλληλοκατηγοριών για ψέματα, χείριστες προηγούμενες επιδόσεις και τη δυνητική ευθύνη για τη μελλοντική καταστροφή της χώρας, κανένας από τους δύο δεν ένιωσε την ανάγκη να υποκριθεί ότι σέβεται τον άλλον. Χωρίς καμία χειραψία έφυγαν και οι δύο από το πλατό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT