«Αγανακτισμένος» ο Μπάιντεν για την ακτιβίστρια

«Αγανακτισμένος» ο Μπάιντεν για την ακτιβίστρια

Ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές πλήρη απόδοση ευθυνών για τον θάνατό της – Νέες επιδρομές σε Γάζα και Δυτική Οχθη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο της Αμερικανίδας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί από πυρά του ισραηλινού στρατού ζήτησε με προσωπική του παρέμβαση ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για το συμβάν, που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών. Και το Ισραήλ οφείλει να πράξει περισσότερα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά», αναφέρεται στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς χθες το πρωί από τον Λευκό Οίκο.

Λίγο αργότερα ακολούθησε δήλωση της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Η υποψήφια των Δημοκρατικών στη φετινή προεδρική αναμέτρηση αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να ζητούν τον καταλογισμό ευθυνών για οποιονδήποτε –Ισραηλινό ή Παλαιστίνιο– υποδαυλίζει τη βία και υπονομεύει την ειρήνη στη Δυτική Οχθη».

Η 26χρονη Εϊγκί, ακτιβίστρια από το Σιάτλ, που κατείχε και την τουρκική υπηκοότητα, συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή σε μια από τις μη ένοπλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει εδώ και χρόνια στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη το κίνημα International Solidarity Movement εναντίον των ισραηλινών εποικισμών στην παλαιστινιακή γη. Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η άτυχη γυναίκα πυροβολήθηκε «κατά λάθος» και ότι στόχος ήταν άλλο άτομο, το οποίο περιγραφόταν ως «υποκινητής επεισοδίων». Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός απάντησε αρχικά με δακρυγόνα και στη συνέχεια με πραγματικά πυρά σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες.

Η τοποθέτηση του ισραηλινού στρατού προκάλεσε αγανάκτηση στους οικείους και τους συντρόφους της ακτιβίστριας. Η οικογένεια της Εϊγκί έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση όπου ανέφερε ότι αισθάνεται «βαθιά προσβεβλημένη με τον ισχυρισμό ότι η δολοφονία της από έναν καλά εκπαιδευμένο ελεύθερο σκοπευτή ήταν ακούσιο συμβάν», προσθέτοντας ότι «η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή κατά τη συγκεκριμένη έρευνα (των ισραηλινών αρχών) προκαλεί αποτροπιασμό».

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πλήγμα του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Τουμπάς της Δυτικής Οχθης, ενώ στη Γάζα, όπου οι νεκροί του εν εξελίξει πολέμου έχουν ξεπεράσει τους 41.000, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, συνεχίζει να αυξάνεται, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, ο φόρος αίματος για το Ισραήλ, που έχει χάσει 340 στρατιώτες από την αρχή του πολέμου της Γάζας.

Δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο νότιο τμήμα της παλαιστινιακής λωρίδας, όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε κατέπεσε στο έδαφος ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομεία. Στο ίδιο περιστατικό, επτά άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου, αν και στην πρώτη του ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτή δεν σχετιζόταν με εχθρική ενέργεια. Εξάλλου, Παλαιστίνιος οδηγός βυτιοφόρου καυσίμων τραυμάτισε σοβαρά Ισραηλινό πολίτη σε στάση της Δυτικής Οχθης, για να βρει στη συνέχεια τον θάνατο από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, στη Βαγδάτη. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν 14 μνημόνια συνεργασίας που εκτείνονται σε ευρύ πεδίο, από το εμπόριο και τον τουρισμό μέχρι τις επικοινωνίες και την εκπαίδευση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT