Αυστραλία: Πρόστιμο στα social media που αφήνουν ανεξέλεγκτη την παραπληροφόρηση

Αυστραλία: Πρόστιμο στα social media που αφήνουν ανεξέλεγκτη την παραπληροφόρηση

«Η παραπληροφόρηση συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία των Αυστραλών, όπως και για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία μας», αναφέρει η υπουργός Επικοινωνιών Μισέλ Ρόουλαντ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο, το οποίο θα αγγίζει έως και το 5% επί του συνόλου των εσόδων, στις διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν αποτρέπουν τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα υποχρεώσει τις πλατφόρμες να θεσπίσουν κώδικες δεοντολογίας που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνες θα σταματούν τη διάδοση επικίνδυνων ψευδών πληροφοριών.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στο κοινοβούλιο, βάζει στο στόχαστρο ψευδές περιεχόμενο το οποίο υπονομεύει την ακεραιότητα των εκλογών ή τη δημόσια υγεία, ή καλεί στον τραυματισμό ατόμων, ή γεννά κινδύνους διατάραξης της λειτουργίας σημαντικών υποδομών και υπηρεσιών.

«Η παραπληροφόρηση συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία των Αυστραλών, όπως και για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Επικοινωνιών Μισέλ Ρόουλαντ. «Το να μην κάνουμε τίποτα και να επιτρέπουμε σε αυτό το πρόβλημα να επιδεινώνεται, δεν είναι επιλογή», προσθέτει.

Μια αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου είχε δεχθεί επικρίσεις το 2023 επειδή έδινε στην Αυστραλιανή Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων υπερβολικά μεγάλη δύναμη να καθορίζει τι συνιστούσε ψευδή πληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

Η Ρόουλαντ διευκρίνισε ότι το νέο νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδιορίζει ότι ο ρυθμιστικός φορέας δεν θα έχει την εξουσία να επιβάλει το κατέβασμα μεμονωμένων κομματιών περιεχομένου ή λογαριασμών χρηστών. Η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου προστατεύει την επαγγελματική ειδησεογραφία.

Η Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης της Αυστραλίας χαιρέτισε, με ανακοίνωσή της, «τον νόμο που της παρέχει επίσημο ρυθμιστικό ρόλο για την καταπολέμηση της ψευδούς πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης στις ψηφιακές πλατφόρμες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT