Τζάρεντ Αϊζακμαν: Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης που περπάτησε στο διάστημα

Τζάρεντ Αϊζακμαν: Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης που περπάτησε στο διάστημα

Ο πρώτος «διαστημικός περίπατος» ιδιωτών είναι πια γεγονός. Ποιος είναι ο 41χρονος δισεκατομμυριούχος από τις ΗΠΑ που έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μη επαγγελματίας space walker στα χρονικά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος στα χρονικά «διαστημικός περίπατος» ιδιωτών είναι πια γεγονός. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν έγραψε ιστορία ως κυβερνήτης (και συγχρηματοδότης) της αποστολής «Polaris Dawn» της SpaceX, όταν «περπάτησε» σήμερα στο διάστημα μαζί με την –εργαζόμενη στη SpaceX– Σάρα Γκίλις.

Ο Αϊζακμαν και η Γκίλις περιπλανήθηκαν σήμερα έξω από το διαστημικό σκάφος τους, κάνοντας τον πρώτο «διαστημικό περίπατο» ιδιωτών στα χρονικά.

Τζάρεντ Αϊζακμαν: Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης που περπάτησε στο διάστημα-1
Ο Τζάρεντ Αϊζακμαν και η Σάρα Γκίλις (REUTERS/Joe Skipper/File Photo)

Η αποστολή «Polaris Dawn», η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη SpaceX και τον Τζάρεντ Αϊζακμαν, αποτελεί έναν νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος, κι αυτό επειδή μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες, όχι από ιδιώτες.

Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας, μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Αϊζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. «Είναι υπέροχα», δήλωσε, ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Η Σάρα Γκίλις ακολούθησε στη συνέχεια κάνοντας κινήσεις για να δοκιμάσει τις νέες στολές της SpaceX, τις πρώτες που προορίζονται για διαστημικούς περιπάτους. Η δοκιμή των στολών αυτών ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής.

Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης space walker

Ο 41χρονος δισεκατομμυριούχος από τις ΗΠΑ, με την περιουσία των 1,9 δισ. δολ., είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία διεκπεραίωσης πληρωμών Shift4 Payments, η οποία, σύμφωνα με το Forbes, διαχειρίζεται πληρωμές για περίπου το 1/3 των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ.

Ο Αϊζακμαν άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα το 2004 με στόχο να αποκτήσει δίπλωμα πιλότου και πέντε χρόνια αργότερα, το 2009, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας τον γύρο της υφηλίου με ελαφρύ τζετ. Εν τω μεταξύ, πήρε πτυχίο αεροναυτικής από το Embry-Riddle Aeronautical University.

Ο Αϊζακμαν έχει επίσης ιδρύσει την εταιρεία Draken International, η οποία έχει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο στρατιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Πηγή: BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT