Διπλωματικοί τριγμοί στο Ιράν: Για εξηγήσεις κλήθηκαν οι πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών

Διπλωματικοί τριγμοί στο Ιράν: Για εξηγήσεις κλήθηκαν οι πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Πέμπτη τους επικεφαλής των πρεσβειών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan, μετά τις κατηγορίες για μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία και την επιβολή νέων κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία εντός εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά της εθνικής αεροπορικής εταιρείας του Iran Air.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί Μπλίνκεν ήταν αβάσιμοι.

Το Ιράν ανέφερε ότι οι δηλώσεις για τη μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία ήταν «ψευδείς και παραπλανητικές» και καταδίκασε τις νέες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την ακύρωση διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών από τα τρία ευρωπαϊκά κράτη.

«Μετά τη συνέχιση των μη εποικοδομητικών δηλώσεων ορισμένων ευρωπαϊκών κομμάτων που ευθυγραμμίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ισχυρίζονται ψευδώς ότι [το Ιράν] παρεμβαίνει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιβάλλουν κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, οι επικεφαλής των πρεσβειών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας κλήθηκαν στην Τεχεράνη», σημειώνει το ιρανικό πρακτορείο.

Ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Ιράν στο Λονδίνο κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας την Τετάρτη. Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Ολλανδία κλήθηκε από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε «νέες, ισχυρές κυρώσεις της Ε.Ε.» κατά της Τεχεράνης.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT