Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων επέστρεψαν

Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων επέστρεψαν

Οι καμπάνες, η «φωνή του καθεδρικού ναού», θα επανατοποθετηθούν στον καθεδρικό ναό που ανακατασκευάζεται μετά την πυρκαγιά του 2019

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ καμπάνες επέστρεψαν στην Παναγία των Παρισίων και ευλογήθηκαν, καθώς ο καθεδρικός ναός ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου, πέντε χρόνια αφότου γλίτωσε οριακά την πλήρη καταστροφή από μια μεγάλη πυρκαγιά.

Ο γοτθικός καθεδρικός ναός του 12ου αιώνα ανακαινιζόταν όταν η πυρκαγιά διέλυσε τα ξύλινα δοκάρια και τη μολύβδινη οροφή του τον Απρίλιο του 2019, ανατρέποντας την κορυφή του και προκαλώντας έναν απελπισμένο αγώνα για τη διάσωση ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του κόσμου.

«Αυτές οι καμπάνες είναι η φωνή του καθεδρικού ναού, αυτές που χτυπούν κάθε μέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Ζοστ, επικεφαλής της οργάνωσης Rebuilding Notre-Dame de Paris.

Η άφιξή τους «μας επιτρέπει να κοιτάξουμε μπροστά στην αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων», είπε.

Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων επέστρεψαν-1

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ήθελε αρχικά να αποκατασταθεί ο καθεδρικός ναός για τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η κλίμακα και η πολυπλοκότητα του έργου σημαίνουν ότι η επίσημη τελετή επαναλειτουργίας έχει πλέον προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι οκτώ καμπάνες που επέστρεψαν στην Παναγία των Παρισίων την Πέμπτη, αφού καθαρίστηκαν και ανακαινίστηκαν στο χυτήριο της Νορμανδίας, ανήκουν στο βόρειο καμπαναριό του καθεδρικού ναού, όπου θα επανατοποθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Ζοστ.

Αφαιρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για να επιτραπεί η πλήρης αποκατάσταση του βόρειου πύργου της Παναγίας των Παρισίων, έχουν πάρει τα ονόματά τους από μορφές της ιστορίας του καθεδρικού ναού και κυμαίνονται σε μέγεθος από τον «Γαβριήλ», που ζυγίζει πάνω από 4 τόνους, έως τον «Ζαν-Μαρί» με 782 κιλά.

Οι καμπάνες χυτεύτηκαν το 2013 για να σηματοδοτήσουν την 850η επέτειο της Παναγίας των Παρισίων.

Ο καθεδρικός ναός έχει συνολικά 20 καμπάνες, συμπεριλαμβανομένων δύο τεράστιων, βάρους 13 τόνων στο νότιο πύργο, οι οποίες χτυπούν για σημαντικές περιστάσεις όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το θάνατο ή την εκλογή ενός πάπα.

Το ίδιο χυτήριο, έφτιαξε την «ολυμπιακή καμπάνα» που χτύπησαν οι νικητές αθλητές στο Stade de France αυτό το καλοκαίρι.

Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων επέστρεψαν-2

Θα κρεμαστεί επίσης ψηλά στα δοκάρια της Παναγίας των Παρισίων εγκαίρως για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού.

Στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, συμμετείχαν περισσότερες από 250 εταιρείες και εκατοντάδες ειδικευμένοι τεχνίτες, των οποίων το έργο γιορτάστηκε στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Τον καθεδρικό ναό επισκέπτονταν 12-14 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πριν από την πυρκαγιά.

Πηγή: Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT