Τραμπ: Απορρίφθηκε προσφυγή να μεταφερθεί η υπόθεση Ντάνιελς σε ομοσπονδιακό δικαστήριο

Τραμπ: Απορρίφθηκε προσφυγή να μεταφερθεί η υπόθεση Ντάνιελς σε ομοσπονδιακό δικαστήριο

Ο Τραμπ είπε ότι εάν η υπόθεση μετακινηθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, θα απορριφθεί εντελώς, υποστηρίζοντας ότι κρίθηκε από τους ενόρκους για τις επίσημες πράξεις του ως πρόεδρος.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε προσφυγή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να παρέμβει στην απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου που τον έχει καταδικάσει για δωροδοκία της ηθοποιού ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να μη μιλήσει για τη σχέση τους. Το Εφετείο αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση.

Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την υπόθεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Στις 29 Αυγούστου, σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταδίκη του, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον περιφερειακό δικαστή Αλβιν Χέλερσταϊν να μεταφέρει την υπόθεση από το δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι στη δίκη παραβιάστηκε τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, είπε ότι εάν η υπόθεση μετακινηθεί, θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να την απορρίψει εντελώς, υποστηρίζοντας ότι κρίθηκε από τους ενόρκους για τις επίσημες πράξεις του ως πρόεδρος. Επικαλέστηκε την απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι έχουν ευρεία ασυλία από τη δίωξη για επίσημες πράξεις.

Ωστόσο ο δικαστής Αλβιν Χέλερσταϊν απέρριψε αυτό το αίτημα, κρίνοντας ότι η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς αφορούσε «ιδιωτικές, ανεπίσημες πράξεις, εκτός των ορίων της εκτελεστικής εξουσίας». 

Ο Τραμπ ζήτησε από το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ να θέσει αυτή την απόφαση σε αναμονή, ενώ θα εξετάσει την ουσία της προσφυγής του. Ωστόσο, ομάδα τριών δικαστών απέρριψε το αίτημα του Τραμπ, επικαλούμενη την καθυστέρηση της ημερομηνίας ανακοίνωσης της ποινής του Τραμπ από τον δικαστή της Νέας Υόρκης Χουάν Μέρτσαν στις 26 Νοεμβρίου, αντί στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Μέρτσαν έγραψε ότι ήθελε να αποφύγει να κατηγορηθεί ότι η ποινή θα συνδεόταν με πολιτικά κίνητρα.

Πλέον ο δικαστής Μέρτσαν θα αποφασίσει στις 12 Νοεμβρίου εάν η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί λόγω της απόφασης για την ασυλία του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία προέκυψε από την άλλη ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζει ο Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020. Υπόθεση στην οποία ο Τραμπ δηλώνει αθώος.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT