Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ρεκόρ κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ρεκόρ κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων

To 2023 η συνολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έφτασε σε νέο ρεκόρ, κυρίως λόγω της Κίνας (56% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα), παρά την αύξηση των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα

EΡΕΥΝΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ: Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Δ. Μιχοπούλου

To 2023 η συνολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έφτασε σε νέο ρεκόρ, κυρίως λόγω της Κίνας (56% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα), παρά την αύξηση των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευσαν το 81,5% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος το 2023, (μείωση 0,5% από το 2022). Κίνα και ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 50% της παγκόσμιας χρήσης ορυκτών καυσίμων, με την Κίνα, το 2023, να καταναλώνει 140 exajoules ορυκτών καυσίμων, τις ΗΠΑ 76 και την Ινδία να ακολουθεί με 35.

Πρωτιά της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια

Η Κίνα κατέχει την 1η θέση με συνολικά 609.921 MW εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας. Οι ΗΠΑ ακολουθούν στη 2η θέση με 139.205 MW, στην 3η και 4η θέση, Ιαπωνία και Γερμανία με 87.068 MW και 81.739 MW αντίστοιχα. Εκτός από την εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας της Κίνας, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της (+42%) ισχυροποιεί τη θέση της. Αλλες χώρες εμφανίζουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως Βραζιλία, Βιετνάμ και Πολωνία, που αγγίζουν ρυθμούς ανάπτυξης στη 10ετία, της τάξης του 123% έως 141%!

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ρεκόρ κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT