Τουρκία: Πολυετής συμφωνία προμήθειας LNG με την TotalEnergies

Τουρκία: Πολυετής συμφωνία προμήθειας LNG με την TotalEnergies

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την TotalEnergies την επόμενη εβδομάδα στο Χιούστον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye.

«Η δεκαετής συμφωνία θα καλύπτει την περίοδο που ξεκινά από το 2027», είπαν στην ιστοσελίδα ενημερωμένες πηγές, χωρίς να διευκρινίσουν την ποσότητα LNG που θα παραδοθεί στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως η TotalEnergies είναι η γαλλική εταιρεία η οποία μαζί με την ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε επτά οικόπεδα της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και είχε δεχθεί και απειλές από την Αγκυρα σχετικά με την εκεί δραστηριότητά της.

Η συμφωνία λέγεται ότι είναι μία από μια σειρά συμβάσεων που διαπραγματεύτηκε το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων φέτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία BOTAS και η πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Shell υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Shell θα προμηθεύει τη BOTAS με περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε χρόνο για 10 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2027.

Πηγές της Middle East Eye διευκρίνισαν ότι η διαπραγματευθείσα συμφωνία με την TotalEnergies προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία σε μικρότερο όγκο από τη συμφωνία με τη Shell, αλλά δεν κατονόμασαν τον ακριβή όγκο.

Τον Μάιο, η Αγκυρα υπέγραψε επίσης μια χωριστή δεκαετή συμφωνία με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την προμήθεια της χώρας με 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως.

Ενόψει επέκτασης

Οι συμφωνίες με τη Shell, την ExxonMobil και την TotalEnergies αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων. Ορισμένες από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με δυτικές ενεργειακές εταιρείες προβλέπουν επίσης τη μεταπώληση μέρους του φυσικού αερίου που αγόρασε η Τουρκία σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία, ειδικότερα, θα μπορεί να πουλά αέριο που προμηθεύει η Shell σε χώρες των Βαλκανίων ή σε άλλους αγοραστές εάν έχει πλεόνασμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, τα συμβόλαια φυσικού αερίου της BOTAS με τη Ρωσία για τη χρήση του αγωγού Blue Stream λήγουν το 2025, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά φυσικού αερίου με το Ιράν λήγουν το 2026 και η συμφωνία προμήθειας LNG με την Αλγερία λήγει το 2027.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να γίνει ενεργειακός κόμβος για την προμήθεια μεταφορέων ενέργειας μέσω της επικράτειάς της.

Πηγή: Middle East Eye, Ukrinform

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT