Η Μόσχα ακυρώνει τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών – Τους κατηγορεί για κατασκοπεία

Η Μόσχα ακυρώνει τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών – Τους κατηγορεί για κατασκοπεία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές ώρες πριν τις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού σερ Κιρ Στάρμερ με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, η Ρωσία ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax την Παρασκευή, με βάση ενημέρωση από το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της FSB, διαδόχου της KGB.

Πρόκειται για έξι υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι οποίοι βρίσκονταν στη Ρωσία μέσω της Διεύθυνσης Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, και στερήθηκαν τη διαπίστευση «λόγω ενδείξεων περί δραστηριότητας συλλογής πληροφοριών που εντοπίστηκαν στο έργο τους», κατά την ενημέρωση της FSB. 

«Με βάση τα έγγραφα που παρείχε η FSB, καθώς και ως απάντηση σε πολυάριθμα εχθρικά βήματα του Λονδίνου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα τμήματα, διέκοψε τη διαπίστευση έξι υπαλλήλων του πολιτικού τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στις ενέργειες του οποίου εντοπίστηκαν ενδείξεις κατασκοπείας και προσπαθειών ανατροπής του καθεστώτος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων διευκρίνισε ότι η FSB έλαβε έγγραφα που αναφέρουν ότι «στη Μεγάλη Βρετανία, η κύρια μονάδα που συντονίζει την εφαρμογή ανατρεπτικών πολιτικών στη ρωσική κατεύθυνση (και σε χώρες που ήταν πρώην μέρος της ΕΣΣΔ) είναι η Διεύθυνση Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της. Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετατράπηκε μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία [Σ.Σ.: δηλαδή της εισβολής] σε ειδική υπηρεσία της οποίας το κύριο καθήκον είναι να επιφέρει στρατηγική ήττα στη χώρα μας».

«Ετσι, τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν δίνουν βάση να θεωρηθούν οι δραστηριότητες Βρετανών διπλωματών που στάλθηκαν στη Μόσχα μέσω της Διεύθυνσης ως απειλητικές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε η ρωσική υπηρεσία.

Τα ονόματα των Βρετανών διπλωματικών εργαζομένων που στερήθηκαν τη διαπίστευση δεν αποκαλύπτονται.

Η υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε ότι στο μέλλον, «αν εντοπιστούν παρόμοιες ενέργειες μεταξύ υπαλλήλων της βρετανικής διπλωματικής αποστολής, η ρωσική FSB θα απαιτήσει τον πρόωρο τερματισμό των επαγγελματικών τους ταξιδιών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Τα έγγραφα που έλαβε η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαιώνουν «τον συντονισμό του Λονδίνου για την κλιμάκωση της διεθνούς στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης», πρόσθεσε το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της FSB.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγο μετά την προειδοποίηση του Ρώσου ηγεμόνα Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση ότι κινδυνεύει να μπει σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα λάβει «κατάλληλες αποφάσεις» εάν το ΝΑΤΟ επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής.

Πηγή: Interfax, The Guardian

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT