Λόρα Λούμερ: Η συνωμοσιολόγος στο πλευρό του Τραμπ ανησυχεί (και) τους Ρεπουμπλικανούς

Λόρα Λούμερ: Η συνωμοσιολόγος στο πλευρό του Τραμπ ανησυχεί (και) τους Ρεπουμπλικανούς

Εκνευρισμό στο επιτελείο της εκστρατείας του τέως προέδρου έχουν προκαλέσεις οι δημόσιες εμφανίσεις του με τη Λόρα Λούμερ, γνωστή για την ακροδεξιά της ρητορική και τις ρατσιστικές της επιθέσεις εναντίον της Κάμαλα Χάρις

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις του Τραμπ με την ακροδεξιά Λόρα Λούμερ και ο εναγκαλισμός του με την ακτιβίστρια που υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας και έχει γίνει γνωστή για την εμπρηστική ρητορική της έχουν θορυβήσει συμμάχους και υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του τέως προέδρου, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Το ιστορικό των δηλώσεων της Λούμερ είναι πέρα για πέρα ανησυχητικό», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε συνέντευξή του χθες Πέμπτη. «Ελπίζω αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί. Νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε για πράγματα που απασχολούν τους ανθρώπους και αυτό το θέμα δεν βοηθάει τον σκοπό», πρόσθεσε.

Η 11η Σεπτεμβρίου και τα ρατσιστικά σχόλια

Η 31χρονη Λούμερ βρέθηκε στο πλευρό του Τραμπ καθώς εκείνος συμμετείχε την Τετάρτη, μαζί με τον υποψήφιό του για την αντιπροεδρία, γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, σε εκδηλώσεις με αφορμή την 23η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μόλις πέρυσι, η Λούμερ είχε δημοσιεύσει βίντεο στο X, όπου αναφερόμενη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο για «δουλειά εκ των έσω».

Πριν από λίγες μέρες, η Λούμερ εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση εναντίον της αντιπάλου του Τραμπ, υποψηφίας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι Ινδοαμερικανίδα. Αν η Χάρις κερδίσει, έγραψε η Λούμερ, ο Λευκός Οίκος «θα μυρίζει κάρυ». Τον Ιούλιο, η Λούμερ αποκάλεσε τη Χάρις «πόρνη που κάνει χρήση ναρκωτικών».

Η Λούμερ εθεάθη επίσης να κατεβαίνει από το αεροσκάφος του Τραμπ στη Φιλαδέλφεια, την αμέσως προηγούμενη ημέρα, από το ντιμπέιτ με τη Χάρις εκεί. Και αφού επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη μαζί με τον τέως πρόεδρο, η Λούμερ κατευθύνθηκε μαζί του προς το Σάνκσβιλ για τις τελετές μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Λούμερ τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι «δεν εργάζεται» για τον Τραμπ, ωστόσο το προεκλογικό του επιτελείο δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο γιατί ταξίδευσε μαζί του, εν μέσω έντονης κριτικής σε βάρος της από στελέχη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Θεωρίες συνωμοσίας και ρητορική μίσους

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προωθήσει ψευδείς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας, όπως το αφήγημα ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Λούμερ έχει επίσης υποστηρίξει θεωρίες συνωμοσίας, όπως ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε σχολεία το 2018, στο Πάρκλαντ της Φλόριντα και στη Σάντα Φε του Τέξας, ήταν σκηνοθετημένα. 

Η Λούμερ δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι επιμένει σε όλα όσα έχει πει. Πρώην – δύο φορές – υποψήφια για το Κογκρέσο, έγινε γνωστή για την αντιμουσουλμανική ρητορική της, ενώ παλαιότερα είχε δηλώσει «υπερήφανη για τα ισλαμοφοβικά της αισθήματα».

Η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, «πιστή» στον Τραμπ, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τη Λούμερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η «ρητορική μίσους» της αποτελεί «τεράστιο πρόβλημα» για τους Ρεπουμπλικάνους. Η βουλευτής είχε καταφερθεί εναντίον της Λούμερ και πέρυσι, έπειτα από πληροφορίες ότι ο Τραμπ ήθελε να την προσλάβει για τη στελέχωση του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας, κάτι που τελικά δεν έπραξε.

«Δεν αντιπροσωπεύει την εκστρατεία μας στο σύνολό της. Δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε ως Ρεπουμπλικάνοι», δήλωσε την Πέμπτη η Γκριν, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι η Λούμερ «δεν έχει την εμπειρία ούτε την πολιτική ωριμότητα ώστε να δίνει συμβουλές για την πολύ σημαντική εκλογική μάχη για την προεδρία».

Το επιτελείο της Χάρις από την πλευρά του, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τη σχέση της Λούμερ με τον Τραμπ, ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε: «Κανένας ηγέτης δεν πρέπει να συναναστρέφεται με άτομα που αναπαράγουν αυτού του είδους την ασχήμια, που ρίχνουν αυτού του είδους το ρατσιστικό δηλητήριο».

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο ότι η παρουσία της Λούμερ στο πλευρό του Τραμπ στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να «σοκάρει όλους τους αξιοπρεπείς Αμερικανούς».

Το επιτελείο του Τραμπ δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπλοκή της Λούμερ στην εκστρατεία του τέως προέδρου, αντ’ αυτού έδωσε έμφαση στο μήνυμα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο εκλογικός αντίκτυπος

Η Λούμερ έβαλε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο στη Φλόριντα δύο φορές, το 2020 και το 2022, ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί. Η αντιμουσουλμανική ρητορική της οδήγησε το Facebook, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο να την μπλοκάρουν, ισχυρίζεται η Λούμερ.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών προεδρικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων το 2024, επιχείρησε να «πλήξει» έναν από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο κατηγόρησε επανειλημμένα, όπως και τη σύζυγό του, ότι χρησιμοποίησαν το ότι διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού για να προκαλέσουν τη συμπάθεια των ψηφοφόρων.

Αυτές τις ημέρες, η Λούμερ αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος στην υπηρεσία της επανεκλογής του Τραμπ. «Χαίρομαι που αφιερώνω όλο μου τον χρόνο στο να βοηθήσω τον Τραμπ, γιατί αν ο Τραμπ δεν ξαναβγεί, δεν θα έχω τίποτα», δήλωσε στην Washington Post τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, η «αποτρόπαια» επίθεσή της εναντίον της Κάμαλα Χάρις για την ινδική καταγωγή της, την οποία πλήθος στελέχη των Ρεπουμπλικανών έχουν χαρακτηρίσει «αποτρόπαια» έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο επιτελείο Τραμπ, μεταξύ άλλων, και για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην Τζόρτζια, «αμφίρροπη πολιτεία» εκλογικά, στην οποία ζει ένας από τους μεγαλύτερους ινδοαμερικανικούς πληθυσμούς των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η WP.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT