ISW: Η Ρωσία μεταφέρει πιο έμπειρες δυνάμεις της στο Κουρσκ ώστε να το ανακαταλάβει

ISW: Η Ρωσία μεταφέρει πιο έμπειρες δυνάμεις της στο Κουρσκ ώστε να το ανακαταλάβει

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες μονάδες της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (APD) στην περιφέρεια του Κουρσκ που έχουν εισχωρήσει οι Ουκρανοί από τον Αύγουστο, και ενδέχεται να αρχίσει να αναπτύσσει πιο έμπειρες μονάδες μάχης για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αντεπιθέσεις και τις μελλοντικές αντεπιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις ΗΠΑ.

Η έκθεση επικαλείται πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και υποτίθεται ότι δείχνουν μονάδες του ρωσικού 137ου Συντάγματος (106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία) να συμμετέχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του χωριού Σνάγκοστ της περιφέρειας Κουρσκ, κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Το ISW σημειώνει ότι από τα τέλη Αυγούστου 2024, μονάδες του 137ου Συντάγματος επιχειρούσαν στην κατεύθυνση του Σιβέρσκι. Αναφέρεται επίσης ότι στην περιφέρεια Κουρσκ επιχειρούν και μονάδες του 51ου Συντάγματος ΦΠΑ της 106ης Μεραρχίας.

«Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ανεπαρκώς εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατεύσιμους και σε μικρές μονάδες ρωσικών τακτικών και παράτυπων δυνάμεων για την καταπολέμηση της ουκρανικής προέλασης στην περιοχή του Κουρσκ. Πιθανώς, η Ρωσία θα χρειαστεί επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και περισσότερη πείρα μάχης για να εκδιώξει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ», γράφουν οι αναλυτές.

Το Ινστιτούτο πιστεύει ότι οι ρωσικές αρχές ενδέχεται να συγκεντρώσουν πρόσθετες μονάδες της 106ης Μεραρχίας ΦΠΑ και άλλους πιο έμπειρους σχηματισμούς στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αντεπιτίθενται.

Wagner και Καντίροφ

Ρεπορτάζ του CNN που επικαλείται Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο του Κουρσκ και τραυματίες από εκεί που νοσηλεύονται στο Σούμι, για να μεταδώσει ότι είναι πλέον σαφής η παρουσία της Wagner στην περιοχή. Πρόκειται για τη διαβόητη εταιρία μισθοφόρων που υποτίθεται ότι διαλύθηκε μετά τον θάνατο του ιδρυτή της πέρυσι και εντάχθηκε πλήρως στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. 

Ωστόσο στο Κουρσκ τα ουκρανικά στρατεύματα που αντιμετωπίζουν μεγάλη ρωσική αντεπίθεση, κατά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βλέπουν όχι μόνο στολές και σημαίες της μισθοφορικής εταιρείας αλλά διακρίνουν και διαφορετικές τακτικές από μονάδα σε μονάδα, κάτι που καθιστά την πολύπειρη Wagner ιδιαιτέρως ευδιάκριτη μεταξύ των πολύ πιο άπειρων μονάδων με Ρώσους νεοσύλλεκτους.

Επιπλέον οι Ρώσοι φέρονται να έχουν μεταφέρει και τσετσενικές μονάδες του σκληρού πολεμάρχου Ραμζάν Καντίροφ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στο παρελθόν ότι ένας από τους στόχους της επιχείρησης στο Κουρσκ για την Ουκρανία είναι να προσελκύσει ρωσικά στρατεύματα εκεί. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι Ρώσοι δεσμεύουν εκεί περίπου 60.000 στρατιώτες.

Πηγή: ISW, CNN, Ukrinform

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT