Βρετανία: Φρένο στις διαφημίσεις τζανκ φουντ

Βρετανία: Φρένο στις διαφημίσεις τζανκ φουντ

«Πάνω από ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο πριν ξεκινήσει το δημοτικό», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης, Αντριου Γκουάιν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαφημίσεις τζανκ φουντ σε διαδίκτυο και τηλεόραση, θα απαγορεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, από την 1η Οκτωβρίου 2025, η κυβέρνηση της Βρετανίας, στο πλαίσιο προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η εισαγωγή της απαγόρευσης αυτής περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών που έφερε τον Κιρ Στάρμερ στην εξουσία, τον περασμένο Ιούλιο. Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για την επικείμενη απαγόρευση, έρχεται σε μια στιγμή που ο Στάρμερ εξέφρασε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην πρόληψη.

«Πάνω από ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο πριν ξεκινήσει το δημοτικό και αυτό το ποσοστό φθάνει στο 30% στο τέλος του δημοτικού», δήλωσε ο Αντριου Γκουάιν, υφυπουργός Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης.

Σε γραπτή δήλωση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, ο Γκουάιν ανέφερε πως το μέτρο «θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών από τη διαφήμιση για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή επηρεάζει τις διατροφικές τους προτιμήσεις στην πλέον νεαρή ηλικία».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τη διαφήμιση για τα υπερβολικά λιπαρά, υπερβολικά γλυκά ή υπερβολικά αλατισμένα τρόφιμα πριν από τις 21.00 στην τηλεόραση και καθολικά στο διαδίκτυο. Οι περιορισμοί είχαν προταθεί από τους συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον, αλλά αναβλήθηκαν για να δοθεί χρόνος στις βιομηχανίες του κλάδου να προσαρμοστούν. Η κυβέρνηση των Εργατικών προγραμματίζει και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης στον τομέα της υγείας, όπως η απαγόρευση των ενεργειακών ποτών στους κάτω των 16 ετών.

Αυτού του είδους τα μέτρα επικρίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τμήμα της κοινής γνώμης που τα θεωρεί προσβολή της ατομικής ελευθερίας. Συντηρητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ήδη την πρόθεση της κυβέρνησης των Εργατικών να διαμορφώσει ένα «κράτος νταντά». Το think tank The Centre for Young Lives, σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, καλεί την κυβέρνηση «να αγνοήσει του πολέμιους του κράτους νταντάς και να αυξήσει τους φόρους επί της ζάχαρης, κυρίως για τη βελτίωση της οδοντικής υγείας των παιδιών».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT