Βρετανία: Πέφτει η δημοτικότητα των Εργατικών δύο μήνες μετά τις εκλογές

Βρετανία: Πέφτει η δημοτικότητα των Εργατικών δύο μήνες μετά τις εκλογές

Μια σειρά δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Στάρμερ, οδήγησαν σε μείωση της δημοτικότητας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κόμματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Εργατικό Κόμμα να πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, αλλά δύο μήνες μετά, εξαιτίας και των δύσκολων πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση Στάρμερ, έχει σημειωθεί μείωση της δημοτικότητας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κόμματος. Μεταξύ αυτών, η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα συνταξιούχων και μια σειρά από άλλα αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που άφησε η κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos στη Βρετανία, τα ποσοστά των Εργατικών πέφτουν πολύ γρήγορα και πολύ σύντομα η κυβέρνηση μπορεί να γίνει αντιδημοφιλής. Προς το παρόν οι Εργατικοί κερδίζουν τις προτιμήσεις των πολιτών έναντι των Συντηρητικών, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. 

Στη δημοσκόπηση δεν υπήρχε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, καθώς ο χρόνος από τις εκλογές είναι πολύ μικρός.

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης του Ipsos, ποια είναι η γνώμη σας για το Εργατικό Κόμμα, το 45% απάντησε «αρνητική», το 36% «θετική», 15% ούτε θετική/ούτε αρνητική και 4% δεν απάντησαν.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «More in Common» όμως, που δημοσιεύθηκε στο Playbook του Politico δίνει στους Εργατικούς 29%, μόλις 4 μονάδες περισσότερες από τους Συντηρητικούς, που λαμβάνουν 25%, στο Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ 18% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 14%. 

Οσον αφορά τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, το 46% έχουν αρνητική γνώμη (8 μονάδες πάνω από τη μέτρηση του Αυγούστου). Σύμφωνα με το Ipsos, αυτό το ποσοστό αρνητικής γνώμης είναι το υψηλότερο για τον Στάρμερ από όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, οι Συντηρητικοί δεν έχουν κερδίσει κάτι από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους Εργατικούς και την κυβέρνησή τους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos, το 52% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για τους Τόρις, έναντι 24% που έχουν θετική, 20% που δεν έχουν ούτε θετική, ούτε αρνητική και 4% που απαντούν «δεν ξέρω».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ipsos, Κίραν Πέντλι, «προκύπτουν κάποια προεοδοποιητικά σήματα για τον Κιρ Στάρμερ και τους Εργατικούς. Μπορεί οι επόμενες γενικές εκλογές να είναι πολύ μακριά, και οι εντυπώσεις για τους Εργατικούς να είναι πιο ισχυρές από αυτές για τους Συντηρητικούς, αλλά αυτά τα νούμερα δείχνουν ραγδαία πτώση σε σχέση με τον Αύγουστο».

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT