Ζελένσκι: Ανεπιτυχής η ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ – Δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο

Ζελένσκι: Ανεπιτυχής η ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ – Δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές αντεπιθέσεις στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία κρατείται εν μέρει από τα ουκρανικά στρατεύματα μετά τη μεγάλη εισβολή που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα, δεν είχαν μέχρι στιγμής «καμία σοβαρή επιτυχία».

Εξήγησε ότι η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ έγινε προκειμένου να σταματήσει η ρωσική προέλαση στην περιοχή του Χαρκόβου και να επιβραδυνθούν τα στρατεύματα της Μόσχας στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Δήλωσε επίσης σε φιλανθρωπικό συνέδριο στο Κίεβο, ότι η κατάσταση γύρω από τον στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία παραμένει δύσκολη. Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταθερά κέρδη στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες μονάδες της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (APD) στην περιφέρεια του Κουρσκ και ενδέχεται να αρχίσει να αναπτύσσει πιο έμπειρες μονάδες μάχης για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αντεπιθέσεις και τις μελλοντικές αντεπιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος.

Η έκθεση επικαλείται πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και υποτίθεται ότι δείχνουν μονάδες του ρωσικού 137ου Συντάγματος (106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία) να συμμετέχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του χωριού Σνάγκοστ της περιφέρειας Κουρσκ, κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Το ISW σημειώνει ότι από τα τέλη Αυγούστου 2024, μονάδες του 137ου Συντάγματος επιχειρούσαν στην κατεύθυνση του Σιβέρσκι. Αναφέρεται επίσης ότι στην περιφέρεια Κουρσκ επιχειρούν και μονάδες του 51ου Συντάγματος ΦΠΑ της 106ης Μεραρχίας.

Ρεπορτάζ του CNN επικαλείται Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο του Κουρσκ και τραυματίες από εκεί που νοσηλεύονται στο Σούμι, για να μεταδώσει ότι είναι πλέον σαφής η παρουσία της Wagner στην περιοχή. Πρόκειται για τη διαβόητη εταιρεία μισθοφόρων που υποτίθεται ότι διαλύθηκε μετά τον θάνατο του ιδρυτή της πέρυσι και εντάχθηκε πλήρως στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον οι Ρώσοι φέρονται να έχουν μεταφέρει και τσετσενικές μονάδες του Ραμζάν Καντίροφ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το χωριό Ντολινίβκα στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά για το πεδίο της μάχης.

Ζελένσκι: Ανεπιτυχής η ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ – Δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο-1

Επιστροφή 49 αιχμαλώτων πολέμου

Η Ουκρανία εξασφάλισε την επιστροφή 49 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από τη ρωσική αιχμαλωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει να φέρουμε πίσω όλους τους στρατιώτες μας και τους αμάχους» δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί προερχόμενοι από τις ένοπλες δυνάμεις, την εθνική φρουρά, την αστυνομία και τη συνοριοφυλακή συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία ανταλλαγή. 

«Επίσης καταφέραμε να απελευθερώσουμε μέρος των υπερασπιστών και υπερασπιστριών της Azovstal. Επέστρεψε και ο ήρωας της Ουκρανίας, ο στρατιωτικός γιατρός Βίκτορ Ιβτσούκ», έγραψε ο Ζελένσκι. 

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου συνοδευόταν με φωτογραφίες των στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, τυλιγμένων σε ουκρανικές σημαίες. Δεν διευκρίνισε αμέσως αν η απελευθέρωση αυτή ήταν αποτέλεσμα ανταλλαγής με τη Ρωσία.

Μεταξύ των αιχμαλώτων πολέμου ήσαν βετεράνοι της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκήθηκε από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) την άνοιξη του 2022.

Μεταξύ των αμάχων, όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, ήταν η Λένια Ουμέροβα από την Κριμαία, η οποία από το 2022 κρατούνταν στην απομόνωση με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Η Ουμέροβα συνελήφθη όταν προσπάθησε να μεταβεί στην κατεχόμενη Κριμαία για να δει τον βαριά άρρωστο πατέρα της. 

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ιστότοπο “χατσού ζιτ” (θέλω να ζήσω), η Ρωσία παρέλαβε 49 αιχμαλώτους πολέμου οι περισσότεροι από τους οποίους ήσαν νεαροί στρατεύσιμοι που αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή Κούρσκ. Από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT