Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό η Πράγα για πλημμύρες – Σφοδρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη

Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό η Πράγα για πλημμύρες – Σφοδρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη

Η Πράγα είχε πληγεί από πλημμύρες ξανά το 2002 και λαμβάνονται μέτρα για να αποφευχθεί ανάλογη καταστροφή. Συναγερμός σε όλη τη χώρα και στα σύνορα με Αυστρία, Γερμανία, Σλοβακία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει την κεντρική Ευρώπη, ενώ ήδη στην Τσεχία ισχυρές βροχές σημειώνονται στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Οι αρχές στην Πράγα τοποθέτησαν προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αφότου οι μετεωρολόγοι επέκτειναν την προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Η Πράγα υπέστη καταστροφικές πλημμύρες πριν από 20 και πλέον χρόνια, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν το 2002 δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το μετρό της πόλης ήταν πλημμυρισμένο για μήνες. Σήμερα λαμβάνονται μέτρα για να αποφευχθεί ανάλογη καταστροφή.

Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό η Πράγα για πλημμύρες – Σφοδρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη-1
Reuters

Στην Τσεχία, στα ανατολικά, οι περισσότερο πληγείσες περιοχές μπορεί να δεχθούν πάνω από το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης έως την Κυριακή. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ύστερα από συνεδρίαση επιτροπής κρίσεων, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή και περισσότερα χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν ζημιές σε περιουσίες και να προστατευτούν οι κάτοικοι.

Ο δήμαρχος της Πράγας, Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, δήλωσε ότι τα ύδατα στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους το βράδυ του Σαββάτου. «Λειτουργούμε προληπτικά και πιστεύουμε ότι με τα αντιπλημμυρικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2002».

Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό η Πράγα για πλημμύρες – Σφοδρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη-2
AP Photo/Petr David Josek

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την υδροδότηση άρχισαν να αδειάζουν τους ταμιευτήρες σε φράγμα του Μολδάβα έξω από την Πράγα, καθώς και σε άλλους ποταμούς, για να δημιουργήσουν χώρο για τον όγκο των υδάτων που αναμένεται να συσσωρευτεί.

Οι αρχές ακύρωσαν αγώνες ποδοσφαίρου του τσεχικού πρωταθλήματος σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πόλεις ματαιώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Απειλή για Γερμανία και Αυστρία

Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.

Ο ποταμός Μοράβα, που σχηματίζει τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας και Αυστρίας-Σλοβακίας πριν εκβάλει στον Δούναβη, κινδυνεύει με υπερχείλιση και η σλοβακική κυβέρνηση αναζητά σημεία για να διοχετεύσει ύδατα σε μη κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Περιβάλλοντος Τομάς Τάραμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT